IMA LI KINA ULTIMATUM ZA RAZGOVOR SA ZELENSKIM? Đinping poručio fon der Lajenovoj - Samo ako uslovi budu pravi

Novosti Onlajn

06. 04. 2023. u 19:29

PREDSEDNIK Kine Si Đinping izrazio je danas spremnost da razgovara sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nakon što je predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao Peking da urazumi Rusiju oko rata u Ukrajini.

ИМА ЛИ КИНА УЛТИМАТУМ ЗА РАЗГОВОР СА ЗЕЛЕНСКИМ? Ђинпинг поручио фон дер Лајеновој -  Само ако услови буду прави

Foto Tanjug/AP

- Bilo je zanimljivo čuti da je predsednik Si ponovio svoju spremnost da razgovara sa Zelenskim - rekla je Fon der Lajen, ocenjujući njegove reči kao pozitivne, preneo je Rojters. 

Si je kazao da bi do razgovora moglo doći kada „uslovi i vreme budu pravi”, navela je ona.         

Zelenski je više puta tražio od Sija da se sastane sa njim, kao i nakon što je kineski lider posetio predsednika Rusije Vladimira Putin u Moskvi prošlog meseca.

Francuski diplomatski izvor rekao je za Rojters da je Si "spreman" da razgovara sa Zelenskim.

Kina je voljna da unapredi strateško međusobno poverenje sa Evropskom unijom, kazao je Si.

Kina i EU treba da uspostave korektan međusobni odnos razumevanja i izbegavaju nesporazume i pogrešne procene, istakao je Si na sastanku sa predsednicom Evropske komisije, javila je kineska državna televizija SSTV, a preneo Tanjug.

Kina neće pristati ni na kakve ustupke u vezi sa Tajvanom

Kineski predsednik Si Đinping u razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen odbacio je kao "nerealne snove" sva očekivanja da njegova zemlja pristane na kompromis i ustupke u vezi sa Tajvanom, objavila je glavna kineska televizija.

On je istakao da svako ko tako razmišlja "puca sebi u nogu", preneo je Tass.

Si je naglasio da je tajvansko pitanje u centru suštinskih interesa Kine, izvestio je Sputnik.

- Vlada Kine i kineski narod nikada se neće složiti sa onima koji se bave spekulacijama oko pitanja jedne Kine - rekao je predsednik.

Podseća se da su tenzije, kada je reč o Tajvanu, u odnosima između Vašingtona i Pekinga postale izraženije nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi početkom avgusta 2022. godine.

Ubrzo nakon toga, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva.

BONUS VIDEO: PEŠČANA OLUJA U VELEGRADU - Loša vidljivost ali i kvalitet vazduha u gardu Lanžu u Kini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu