ZVIŽDUCI I ŠERPE ZA MAKRONA: Francuskog predsednika tokom svakog javnog pojavljivanja prati veliko nezadovoljstvo

Koncert zvižduka i šerpi dočekao je ponovo francuskog predsednika Emanuela Makrona, ovoga puta u Vandomu, u centralnoj Francuskoj gde je obišao zdravsteno-univerzitetsku ustanovu. Prethodno je policijska prefektura zabranila najpre udaranje u šerpe, a zatim i okupljanje demonstranata zbog sprečavanja moguće terorističke opasnosti. Sud u Orelanu je, međutim, tu odluku poništio, smatrajući je preteranom.

ЗВИЖДУЦИ И ШЕРПЕ ЗА МАКРОНА: Француског председника током сваког јавног појављивања прати велико незадовољство

Foto: Printskrin, BFMTV

Tako je Makron bio primoran da sluša "zvučno ometanje" proisteklo iz udaranja u šerpe, lonce i konzerve. Nekoliko stotina okupljenih demonstranata policija je, ipak, držala na pristojnoj udaljenosti, čuvajući predsednikovu bezbednost.

Sindikalci, koji su organizovali skup, ogorčeni su zbog toga što su morali da podnesu tužbu sudu, da bi mogli da ostvare svoje ustavno pravo okupljanja. Predsedniku su najavili sličan doček danas (četvrtak), u mestu Šato de Žu, u departmanu Du, u regionu Burgonja – Franš Konte, na samom istoku zemlje, gde dolazi na obeležavanje 175 godina od ukidanja robovlasništva u Francuskoj.

Za to vreme, premijerka Elizabet Born je juče predstavila plan akcija koje vlasti nameravaju da sprovedu u traženih sto dana za smirivanje situacije u zemlji. Predsednik Makron je ranije najavio tri prioriteta, vezana za rad, pravdu i javne usluge. Tom prilikom očekivali su se zakoni o radu i imigraciji. Premijerka je, međutim, saopštila da zakon o migrantima neće sada biti na dnevnom redu, jer nema većine, a više ne želi da pribegava famoznom članu 49.3 Ustava koji omogućuje izglasavanje zakona bez glasanja u parlamentu, što je dolilo ulje na vatru u protestima protiv penzijske reforme. Sidnikati, takođe, odbijaju da odu na razgovor s vlastima u vezi s novim zakonom o radu, sve dok penzijska reforma ne bude povučena. Premijerka je akcenat stavila na reindustrijalizaciji i povećanju kupovne moći građana, ekološkoj tranziciju, uz više mesta u bolnicama za pružanje hitne pomoći. Najavila je održavanje blokiranih cena energenata u sledećim mesecima, zapošljavanje 6.000 medicinskih pomoćnika, pomoć pri kupovini "čistih" vozila od jeseni, povećanje plata nekim profesorima i do 500 evra u sledećoj školskoj godini, novih 10.000 radnih mesta u pravosuđu...

- Pošto su iscrpili svoje laži, pokazali nemoć i ispraznili državnu kasu, Emanuel Makron i Elizabet Born nemaju više šta da kažu ili ponude Francuzima. Na čelu Francuske više nema Vlade, već samo administracije koja održava tekuće poslove – poručila je liderka krajnje desnice Marin Le Pen.

CENZURA ZA ZAKON

Centristička parlamentarna grupacija LIOT podnela je zahtev za povlačenje penzijskog zakona koji će na dnevnom redu biti 8. juna. Ista grupa je bila nedavno podnela zahtev za smenu Vlade koji nije prošao za samo 9 glasova. Sada, posle svega što se dešava u zemlji, računaju da su stekli još koji glas više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)