STRMOGLAV ZELENIH: Partija šefice diplomatije Berbokove gubi popularnost, jača desni AfD

I. Stanojević

27. 04. 2023. u 14:49

REJTING nemačkih Zelenih toliko je pao da se, posle najnovijih sondaža javnog mnjenja, stranka našla daleko ispod desničarske Alternative za Nemačku (AfD). Istovremeno, socijaldemokrate, drugi član takozvane Semafor koalicije na čelu sa kancelarom Olafom Šolcom, nisu u opasnosti od pada popularnosti. Šef federalne vlade pao je na šesto mesto najviše "zahvaljujući" nametu na gas i kraju ere nuklearne energije.

СТРМОГЛАВ ЗЕЛЕНИХ: Партија шефице дипломатије Бербокове губи популарност, јача десни АфД

Foto: Printskrin/Jutjub/adelphi, Berlin

Robert Habek, kopredsednik Zelenih uz Analenu Berbok, kontroverznu šeficu diplomatije, i te kako zaslužnu za strmoglav rejtinga, mesecima je predvodio listu najpopularnijih političara u zemlji, dok je sada tek 12. Stvari ne stoje dobro ni za stranku u celini koja, po rezultatima istraživanja Instituta za istraživanje javnog mnjenja INSA, ponovo gubi pola procenta. Samo 14,5 odsto Nemaca glasalo bi za Zelene, ako bi savezni izbori bili sledeće nedelje. AfD bi, kao i prethodne sondaže, inkasirao 16 odsto.

Koliko je tas na unutrašnjepolitičkoj vagi nagnut na stranu opozicionih demohrišćana, pokazuje podatak da bi oni, kao ubedljivo najjača snaga, dobili čak 27,5 odsto.

Socijaldemokrate imaju sigurnu petinu, levica ne bi prešla cenzus od pet procenata, a liberali, članovi vladajuće koalicije, mogu da računaju na samo devet odsto.

Zeleni, nastali na ideji pacifizma, sada su stranka koja se najviše od svih u Nemačkoj, zalaže za što izdašnije naoružavanje Ukrajine. I to je "gvozdena poluga", koja im rejting gura nadole, a mrsi konce i unutar partije. Isporuke oružja su za Zelene dugo bile tabu, podseća Dojče vele, baš kao i učešće Nemačke u bilo kakvim ratovima i intervencijama.

Krajem prošle godine, anketa instituta "JuGav" pokazala je, međutim, da je polovina glasača Zelenih za isporuku nemačkih borbenih tenkova Ukrajini, što je više nego u bilo kojoj drugoj partiji. Dok su pioniri među Zelenima bili pod jakim uticajem Hladnog rata, kad je miru pretilo ponovno naoružavanje, sadašnji poslenici staju na stranu Ukrajine i navijaju za naoružavanje, umesto za pregovore koji bi doveli do prestanka sukoba.
Pritom, broj članova partije udvostručio se od 2017. godine do danas, a samo u 2019.

godini, porastao gotovo za trećinu. Pre otprilike šest godina, prema internet-portalu "Statista", Zeleni su imali oko 65.000 članova. Danas ih je skoro 130.000.

Nova generacija Zelenih rođena je u svetu u kom se partija smatra priznatom političkom snagom, a sada ubrzano uče da svetom ne vlada razum, nego interesi, upozorava Dojče vele.

Crvena boja za Jošku

ŠEF nemačke diplomatije u vreme bombardovanja SRJ 1999. godine bio je "zeleni" Joška Fišer, koji je zbog toga imao velike probleme, a na jednom stranačkom kongresu, pogođen je crvenom bojom. Danas se, međutim, Robert Habek i Analena Berbok zalažu za snabdevanje Ukrajine oružjem u borbi protiv ruskog agresora. Pritom, komentarišu nemački mediji, mogu da budu sigurni u podršku svojih poslanika, ali i birača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)