KO JE ČIJA MARIONETA U SVETU? Ko­me bi slu­ži­li evrop­ski rat­ni bro­do­vi u Taj­van­skom mo­re­u­zu

Novosti Onlajn

26. 04. 2023. u 07:41

ŽOZEP Bo­relj bio bi sre­ćan da od Evro­pe na­pra­vi ma­ri­o­ne­tu Sje­di­nje­nih Ame­rič­kih Dr­ža­va, pi­še pe­kin­ški „Glo­bal tajms” po­vo­dom pred­lo­ga vi­so­kog pred­stav­ni­ka za spolj­nu po­li­ti­ku EU da se i evrop­ska mor­na­ri­ca pri­dru­ži ame­rič­kim voj­nim bro­do­vi­ma u pa­tro­li­ra­nju Taj­van­skim mo­re­u­zom.

КО ЈЕ ЧИЈА МАРИОНЕТА У СВЕТУ? Ко­ме би слу­жи­ли европ­ски рат­ни бро­до­ви у Тај­ван­ском мо­ре­у­зу

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

- Vi­še pu­ta se is­po­sta­vi­lo da ples po tak­to­vi­ma ame­rič­ke me­lo­di­je ni­je u du­go­roč­nom in­te­re­su evrop­skih ze­ma­lja, ali oči­gled­no Bo­relj ni­je na­u­čio tu lek­ci­ju - ka­že se u ko­men­ta­ru dnev­ni­ka na en­gle­skom je­zi­ku, či­ji je osni­vač Ko­mu­ni­stič­ka par­ti­ja Ki­ne.

Iako zva­nič­ni Pe­king još ni­je ko­men­ta­ri­sao Bo­re­ljo­vu ide­ju da se na­o­ru­ža­ni bro­do­vi čla­ni­ca EU upu­te u „ki­ne­sko dvo­ri­šte”, po­je­di­ni struč­nja­ci za spolj­nu po­li­ti­ku iz dru­ge eko­no­mi­je sve­ta sma­tra­ju da je reč o opa­snoj pro­vo­ka­ci­ji, jer za­di­re u unu­tra­šnje pi­ta­nje Ki­ne, što bi mo­glo da iza­zo­ve opa­sne po­sle­di­ce.

Po nji­ma vi­so­ki pred­stav­nik EU za spolj­nu po­li­ti­ku tre­ba­lo bi da bu­de opre­zan u svo­jim iz­ja­va­ma, jer je po­li­ti­ka jed­ne Ki­ne po­li­tič­ki te­melj Pe­kin­ga i Bri­se­la.

- Ako Evro­pa po­ša­lje tru­pe da pa­tro­li­ra­ju Taj­van­skim mo­re­u­zom, to će zna­či­ti da je EU sprem­na da bu­de slu­ga SAD, stva­ra­ju­ći kri­ze i po­de­le u Azij­sko-­pa­ci­fič­kom re­gi­o­nu. U tom slu­ča­ju Evro­pa bi bi­la re­me­ti­lač­ki fak­tor i na­i­šla bi na ši­rok ot­por - ka­že Li Haj­dong, pro­fe­sor na In­sti­tu­tu za me­đu­na­rod­ne od­no­se Ki­ne­skog uni­ver­zi­te­ta za spolj­ne po­slo­ve.

Bo­relj je u autor­skom tek­stu za fran­cu­ski ne­delj­nik „Žur­nal di di­manš” po­ziv evrop­skoj mor­na­ri­ci da pa­tro­li­ra Taj­van­skim mo­re­u­zom prav­dao po­sve­će­no­šću Evro­pe slo­bo­di plo­vid­be u ovom ne­u­ral­gič­nom re­gi­o­nu.

Ovaj kon­tro­verz­ni pred­log je lo­gi­čan na­sta­vak Bo­re­ljo­vog istu­pa u Evrop­skom par­la­men­tu po­čet­kom pro­šle ne­de­lje, ka­da je po­ru­čio da je Taj­van oči­gled­no deo evrop­ske ge­o­stra­te­ške in­te­re­sne sfe­re, ko­ji ga­ran­tu­je mir.

- Ne sa­mo iz mo­ral­nog raz­lo­ga, ak­ci­ja pro­tiv Taj­va­na mo­ra nu­žno bi­ti od­ba­če­na. I za­to što bi to u eko­nom­skom smi­slu bi­lo iz­u­zet­no ozbilj­no za nas, jer Taj­van ima stra­te­šku ulo­gu u pro­iz­vod­nji naj­na­pred­ni­jih po­lu­pro­vod­ni­ka - is­ta­kao je Bo­relj, ko­ji se za­la­že da EU ima je­din­stve­ni pri­stup Ki­ni.

Bo­re­ljo­vi ko­men­ta­ri do­la­ze na­kon što je fran­cu­ski pred­sed­nik Ema­nu­el Ma­kron po­sle po­se­te Si Đin­pin­gu iza­zvao pra­vi „ze­mljo­tres” iz­ja­vom da Evro­pa tre­ba da mi­sli svo­jom gla­vom i da ne do­zvo­li da bu­de uvu­če­na u kon­fron­ta­ci­ju SAD i Ki­ne oko Taj­va­na.

- Bo­re­ljov pred­log se mo­že po­sma­tra­ti kao pro­tiv­te­ža pri­med­ba­ma Ma­kro­na, ko­ji po­ka­zu­je da se EU na­da da će nje­na ta­ko­zva­na je­din­stve­na spolj­na po­li­ti­ka nad­ja­ča­ti po­li­ti­ku nje­nih dr­ža­va čla­ni­ca - ka­že Cuj Hong­đan, di­rek­tor Ode­lje­nja za evrop­ske stu­di­je Ki­ne­skog in­sti­tu­ta za me­đu­na­rod­ne stu­di­je.

Cuj sma­tra da ova­kve raz­li­ke u evro­blo­ku uka­zu­ju na slo­že­nu bor­bu za moć me­đu in­sti­tu­ci­ja­ma EU, po­seb­no oko to­ga ko ima sna­gu da for­mu­li­še spolj­nu po­li­ti­ku EU. Ovaj ki­ne­ski eks­pert za me­đu­na­rod­ne od­no­se ipak sma­tra da je ma­lo ve­ro­vat­no da će se Bo­re­ljo­vi pred­lo­zi pre­to­či­ti u re­al­nu po­li­ti­ku, s ob­zi­rom na raz­li­ke u sta­vo­vi­ma iz­me­đu ključ­nih evrop­skih in­sti­tu­ci­ja: Evrop­ske ko­mi­si­je, Evrop­skog sa­ve­ta i Evrop­skog par­la­men­ta.

Po­ku­šaj Bri­se­la da za­o­štri svoj stav pre­ma Pe­kin­gu po­sle ne­dav­nih tro­dnev­nih voj­nih ve­žbi u ko­ji­ma je Ki­na si­mu­li­ra­la pot­pu­nu blo­ka­du Taj­va­na, do­la­zi na na­go­vor Va­šing­to­na. Na mi­ni­star­skom sa­stan­ku ze­ma­lja G7, odr­ža­nom od 16. do 18. apri­la u ja­pan­skom gra­du Ka­ru­i­za­vi, še­fo­vi di­plo­ma­ti­ja su pod pri­ti­skom SAD za­u­ze­li oštri­ji stav pre­ma pret­nja­ma Pe­kin­ga Taj­pe­ju.

Za­bri­nu­tost vi­so­kog pred­stav­ni­ka EU za slo­bo­du plov­nih pu­te­va u Taj­van­skog mo­re­u­zu, zbog če­ga bi evrop­ska mor­na­ri­ca mo­ra­la da pa­tro­li­ra u ovom da­le­ko­i­stoč­nom re­gi­o­nu, po oce­ni Li Haj­don­ga ni­je osno­va­na. Ka­ko ka­že, Evro­pa ne tre­ba da bri­ne, jer je Ki­na naj­ve­ći ga­rant ko­ji obez­be­đu­je ne­sme­ta­nu i sta­bil­nu plo­vid­bu tr­go­vač­kih bro­do­va kroz Taj­van­ski mo­re­uz.

Za raz­li­ku od bro­do­va ame­rič­ke mor­na­ri­ce, ko­ji stal­no pa­tro­li­ra­ju Ju­žnim ki­ne­skim mo­rem i pro­la­ze kroz Taj­van­ski mo­re­uz, voj­na plo­vi­la čla­ni­ca EU ret­ko za­la­ze u ovaj deo sve­ta. Ka­ko sa­op­šta­va taj­van­ska vla­da, po­čet­kom apri­la fran­cu­ska osma­trač­ka fre­ga­ta „Pra­i­ri­jal” je pro­šla kroz mo­re­uz. Me­đu­tim, kad je ne­mač­ka fre­ga­ta „Ba­jern” 2021. pr­vi put po­sle dve de­ce­ni­je plo­vi­la In­do­pa­ci­fi­kom za­o­bi­šla je Taj­van­ski mo­re­uz.

Ne ra­ču­na­ju­ći Ve­li­ku Bri­ta­ni­ju, ko­ja je na­pu­sti­la evro­blok, od 27 čla­ni­ca EU sa­mo Fran­cu­ska, Ne­mač­ka i Ho­lan­di­ja ima­ju ade­kvat­ne bro­do­ve spo­sob­ne da pa­tro­li­ra­ju ta­ko da­le­ko od Evro­pe.

BONUS VIDEO: UPOZORAVAJUĆI MANEVRI - Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost