BRISEL "MERI" PO ODNOSU PREMA RUSIJI I KINI: Nova pravila spoljne politike Evropske unije

I. Stanojević

26. 04. 2023. u 10:00

EVROPSKA unija će odnose sa drugim zemljama graditi na osnovu njihovog stava prema Rusiji i Kini!

БРИСЕЛ МЕРИ ПО ОДНОСУ ПРЕМА РУСИЈИ И КИНИ: Нова правила спољне политике Европске уније

Foto AP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj poručio je ovo, birajući trenutak dok je EU razgovarala o geopolitičkim posledicama specijalne ruske operacije u Ukrajini. Uniji je neophodan "strukturalni pristup politici kad su u pitanju zemlje koje ne gledaju na ovaj svet istim očima kao mi i ne žele da se svrstavaju", dodao je on.

Odbacio je, pritom, mirovne ideje za Ukrajinu iz pera Kine i Brazila, "jer na isti nivo stavljaju agresora i žrtvu". Borelj je, obraćajući se novinarima u Briselu, kazao da EU mora da poveća bilateralne angažmane sa "trećim zemljama i predstavi plan koji ide izvan svakodnevnog upravljanja krizom". Istakao je potrebu evropske porodice da se suprotstavi "ruskom narativu u Aziji, Africi i Latinskoj Americi".

- Globalna inicijativa za kapiju EU je način da se sarađuje sa zemljama, u vreme kada je svet podeljen između dva različita ekosistema tehnološkog razvoja od kojih svaki pokušava da pridobije ljude na svoju stranu - rekao je Borelj.

Brojni primeri govore, međutim, da unutar EU nema pune saglasnosti skoro pa ni o jednom ključnom gorućem problemu, pa tako ni u stavu prema Rusiji i Kini. No, šefovi u Briselu nastoje da poprave i odnose sa nekoliko država, da bi ih privolele na svoju stranu zbog uticaja koji na njih imaju Rusija i Kina, piše portal "Politiko".

U pitanju su Brazil, Čile, Nigerija i Kazahstan, jer su potencijalno uporište za EU u regionima u kojima se zapadna alijansa takmiči za uticaj i resurse protiv Rusije i Kine. Brazil i Čile su latinoameričke države bogate resursima, Nigerija je ekonomsko središte Zapadne Afrike, a Kazahstan ima naftna i gasna polja u Centralnoj Aziji, podsećaju analitičari.

Sa Brazilom, inače članicom BRIKS će, međutim, ići veoma teško. Brazilski lider Luiz Inasio Lula da Silva ocenio je da "SAD i njeni evropski saveznici podstiču rat u Ukrajini dajući oružje Kijevu". Njegov plan za mirovne pregovore pohvalio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, dok ga je Bela kuća optužila da "kao papagaj vergla rusku i kinesku propagandu, ne obazirući se na činjenice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)