LE PENOVA GRABI KA JELISEJU: Rezultati anketa u Francuskoj

HOĆE li Marin le Pen postati predsednica Francuske? Ako je verovati ispitivanjima javnog mnjenja, pretpostavkama levičarske opozicije, ali i samog šefa države Emanuela Makrona - hoće! Pod uslovom da se sadašnja tendencija političkog bezizlaza nastavi.

ЛЕ ПЕНОВА ГРАБИ КА ЈЕЛИСЕЈУ: Резултати анкета у Француској

Foto: AP Photo/Francois Mori

- Marin le Pen će uspeti, ako ne budemo znali kako da odgovorimo na izazove u zemlji i ako uspostavimo naviku laži i negiranja stvarnosti - poručio je Makron za "Parizjen".

On je naglasio da je, da Marin le Pen ne uđe u Jelisej, potrebno da uspe politika reindustrijalizacije, ekološke privrede, očuvanja reda i borbe za pružanje boljih javnih usluga. Dodao je i da nema od koga da prima lekcije jer je Le Penovu pobedio dva puta. Njenu stranku, koju i dalje zove Nacionalni front, iako je odavno promenila ime u Nacionalno okupljanje, optužio je za populizam i demagogiju.

Opozicija iz krajnje levice, međutim, optužuje Makrona da direktno ubrizgava vetar u leđa ovoj stranci krajnje desnice i njenoj predstavnici Marin le Pen, guranjem na silu zakona i odsustvom sluha za proteste koji od početka godine potresaju Francusku. Makron je sebi zamerio što se nije više angažovao u promovisanju zakona pre nego što je usvojen, ali od njegove suštine ne odstupa ni za jotu.

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, penzijskoj reformi se i dalje protivi blizu 70 odsto građana i preko 90 odsto zaposlenih, dok 64 odsto smatra da treba nastaviti protest i pored toga što je zakon usvojen.

Nedavna istraživanja takođe pokazuju da bi Marin le Pen glatko pobedila Makrona da se danas organizuju izbori, sa 55 prema 45 odsto glasova. Bolja bi bila i u prvom krugu, gde bi osvojila 31 odsto, naspram 23, koliko se predviđa aktuelnom šefu države. Na trećem mestu bi bio lider krajnje levice Žan Lik Melanšon, sa 18,5 odsto.

Marin le Pen je istakla da Makrona gde god da izađe dočekuju nezadovoljni građani jer ne poštuje njihovu volju.

- Izazvao je ljutnju i on je taj koji je prouzrokovao nered i haos. Danas postoji potpuni prekid između Makrona i francuskog naroda - zaključila je predsednica poslaničke grupe Nacionalnog okupljanja.

Na sud zbog srednjeg prsta

TRI osobe, dva muškarca i jedna žena, koje su se našle u grupi protivnika penzijske reforme, pokazivale srednji prst i vređale francuskog predsednika Emanuela Makrona tokom njegove posete Alzasu, naći će se pred sudom na jesen. Zbog vređanja visokog državnog funkcionera rizikuju do godinu dana zatvora i 15.000 evra kazne. Do sada nisu bili osuđivani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)