BUGARSKA JE OBEĆALA SVOJE MIG-29-OVE UKRAJINI: Donacija ili prodaja?

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

11. 04. 2023. u 20:30

IAKO je bugarska vlada više puta negirala da će Bugarska pružiti vojnu pomoć Ukrajini, oružjem i opremom bugarske vojske, procureli pentagonski dokumenti govore suprotno.

БУГАРСКА ЈЕ ОБЕЋАЛА СВОЈЕ МИГ-29-ОВЕ УКРАЈИНИ: Донација или продаја?

Foto Tanjug/AP

CNN je izvestio, navodeći dokument od Ministarstva odbrane SAD-a, da je Bugarska obećala da će poslati borbene lovce u Kijev, napisao je bugarski mediji Obektivno.bg u svom izveštaju. Dokument je deo više od 100 klasifikovanih dokumenata objavljenih na mreži prošle nedelje.

Američki izvori otkrivaju da je rano krajem februara ove godine Sofija pokazala spremnost da se odvoji od svojih lovaca MIG-29. Međutim, odvajanje je bilo usmereno ne na povlačenje iz upotrebe, već na donaciji borbenih aviona u Kijevu.


ČEKANjE NA F-16

Ukrajina je dugo tražila od Bugarske da im donira svoje borbene lovce. Ali i Bugarska i izveštaj SAD-a otkrivaju takvu donaciju kao veliki izazov za nacionalno vazduhoplovstvo. Razlog: Bugarska bi bila ostavljena bez vazdušne borbene sposobnosti jer samo MIG-29 može da izvrši takozvano vazdušno patroliranje (air policing).

Bugarska očekuje isporuku prvih osam F-16S, ali to se neće dogoditi najmanje naredne dve godine. Iz tog razloga je izveštaj identifikovao moguću donaciju MiG-29-ove u Ukrajinu kao izazov.

Foto: Jutjub/lazzaric92

Što se tiče istrage procurelih dokumenata, sve je u vrlo ranoj fazi, rekao je CNN, navodeći svoje izvore. Trenutno ne postoji definitivna potvrda ko stoji iza curenja dokumenata, ali postoje nagoveštaji da "proruski elementi mogu imati uticaja".

Takođe se primećuju podaci koji su možda promenjeni. Ne postoji definitivna potvrda o tome, već se primećuju "povoljni ruski položaji", što do sada nije bilo prikazano na ovaj način. Barem jedan od dokumenata označen je kao neklasifikovan, ali sadrži visoko klasifikovane informacije.


NESPOSOBNI

Već prošle godine, BulgarianMilitary.com je najavio da je Bugarska tražila da iznajmi borbene lovce da preuzmu borbeno dežurstvo na bugarskoj teritoriji. Međutim, tada razlog nije bila donacija Ukrajini, već nemogućnost Bugarske da servisira svoje sovjetske lovce.

Tada je šef Generalštaba Bugarske vojske, Admiral Emil Eftimov, u radio intervjuu 16. novembra na bugarskom nacionalnom radiju, najavio da bugarski MIG-29 ne podležu popravci zbog dugotrajnog životnog ciklusa. Bila je to situacija u Ukrajini i ratu koji je Bugarsku stavio u situaciju da nemogu da kupe rezervne delove iz Rusije ili angažovanje ruskih grupa na popravci.

BulgarianMilitary.com podseća da je početkom novembra 2023. godine Bugarska Skupština odlučila da pošalje vojnu pomoć u Ukrajinu. Od tada do danas, postoji puno fotografskih dokaza o korišćenju bugarskih bacača granata, maltera i municije.


ŠTA KAŽE MoD?

Kao odgovor na medijske izveštaje da je Bugarska ponudila da donira svoje MIG-29 lovce Ukrajini, Ministarstvo odbrane je u ponedeljak izgovorilo da nije razgovarano o slanjenju MIG-ova besplatno.

-Ministarstvo odbrane nije imalo razgovore o slanju bugarskih MIG-29 za Ukraine besplatno. Takva odluka dovela bi do deficita sposobnosti, koja je u suprotnosti sa Ustavom Republike Bugarske i Zakonom o odbrani i oružanim snagama. U sprovođenju odluke Narodne skupštine od kraja 2022. godine, Ministarstvo odbrane je održalo razgovore o mogućnostima primene takozvanih 'trostranih ponuda', da zamene neko raspoloživo oružje sa kompatibilnim iz savezničkih zemalja, bez gubitka sposobnosti, kaže se u saopštenju.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)