"ŠTA?" Orban reagovao na izjavu Stoltenberga o ulasku Ukrajine u NATO

Novosti onlajn

21. 04. 2023. u 15:45

MAĐARSKI premijer Viktor Orban je sa čuđenjem odreagovao na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je mesto Ukrajini u sastavu NATO-a kratko napisavši na Tviteru: „Šta?“.

ШТА? Орбан реаговао на изјаву Столтенберга о уласку Украјине у НАТО

Foto AP

Naime, Stoltenberg je tokom zvanične posete Kijevu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim kazao da je Ukrajina zaslužila svoje mesto u evroatlantskoj porodici ujedno ga pozvavši da prisustvuje samitu Alijanse koji će u julu biti održan u Vilnjusu.

Međutim, Mađarska, koja je takođe članica Alijanse, je u više navrata saopštavala da je protiv ideje da Ukrajina postane deo tog vojnog bloka.

I ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je nedavno izjavio da Budimpešta neće podržati nijedan korak Ukrajine bliže i NATO i samoj EU, sve dok Kijev ne vrati puna manjinska prava zakarpatskim Mađarima.

Štaviše, on je rekao da je na inicijativu Mađarske i Rumunije Savet Evrope usvojio odluku da se obrate Venecijanskoj komisiji po pitanju položaja manjina u Ukrajini, te je izrazio nadu da će Kijev biti prinuđen da odreaguje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!