FBI O ZLONAMERNIM UTICAJIMA: Sve drskiji pokušaji Kine i Irana da ućutkaju disedente na tlu SAD

Tanjug

19. 04. 2023. u 23:59

KINA i Iran postaju sve drskiji u svojim pokušajima da ućutkaju disidente na američkom tlu i utiču na politiku SAD, tvrde zvaničnici američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

ФБИ О ЗЛОНАМЕРНИМ УТИЦАЈИМА: Све дрскији покушаји Кине и Ирана да ућуткају диседенте на тлу САД

Foto Tanjug/AP

Tokom brifinga za novinare o transnacionalnoj represiji, pripadnici kontraobaveštajne službe FBI pozvali su žrtve zastrašivanja da istupe i naveli da FBI prati trend rasta kršenja američkih zakona od stranih autoritarnih režima s ciljem da se izvrši pritisak na pripadnike određene zajednice, prenosi Rojters.

Zvaničnici FBI tvrde da su vlade nekih zemalja koristile usluge privatnih istražitelja za vršenje nadzora nad disidentima i dodaju da su savezna tužilaštva povodom toga podnela više krivičnih prijava.

-Koriste se nove taktike i u prethodnim istragama mi nismo uspeli da ustanovimo da su Kina i Iran kršili američke zakone, rekao je jedan od kontraobaveštajaca FBI i dodao da se nada da će FBI uspeti da podigne nivo svesti o ovim problematičnim trendovima i tako alarmira i sektor privatnih istražitelja, i državne i lokalne organe za sprovođenje zakona.

Zvaničnici FBI ukazali su da su ciljevi transnacionalnih šema represije višestruki, ali da im je ponekad cilj i da utiču na politiku SAD primenom "taktike zlonamernog uticaja".

-Zaista smo videli prekretnicu u taktici i korišćenju novih obaveštajnih instrumenata koji su tokom poslednjih nekoliko godina promenili i nivo rizika, i nivo pretnji, upozorio je u razgovoru sa novinarima neimenovani zvaničnik FBI.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom