NEMA DOGOVORA O PRIMIRJU U SUDANU: Generali ne odustaju od sukoba, ali se saglasili oko privremenog prekida vatre

A.Vojinović

19. 04. 2023. u 07:00

BORBE u Sudanu ne prestaju ni četvrti dan od početka sukoba između vojnih (SAF) i paravojnih jedinica (RSF), a sad je napadnut i ambasador EU Ejdan O'Hara u svojoj rezidenciji u centru Kartuma. I diplomatski konvoj UN bio je pod paljbom, ali srećom niko nije povređen.

НЕМА ДОГОВОРА О ПРИМИРЈУ У СУДАНУ: Генерали не одустају од сукоба, али се сагласили око привременог прекида ватре

Foto: AP

Iako se lider RSF general Muhamed Dagalo saglasio sa novim privremenim prekidom vatre od 24 sata, kako bi civili mogli bezbedno da se kreću, pucnji su se juče čuli širom zemlje. Broj nastradalih povećao se na 185, dok je povređeno više od 1.800 ljudi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken na "Tviteru" je objavio da je razgovarao sa vođama obeju zaraćenih strana, generalima Muhamedom Dagalom i Abdelom el Burhanom, ujedno i neformalnim liderom Sudana, koji se bore oko prevlasti u zemlji, zahtevajući hitan prekid vatre.

- Previše civila je već izgubilo život. Važno je da osiguramo sigurnost diplomatskog osoblja i humanitarnih radnika - napisao je Blinken.

No, vođa paravojnih formacija je optužio El Bašarovu vojsku da nije ispoštovala raniji prekid vatre koji su naložile UN, dodavši da su vojnici, navodno, bombardovali gusto naseljena područja iz vazduha i time ugrozili živote civila. Vojska je naredila raspuštanje RSF. Iz SAF kasnije juče su saopštili da su se saglasili sa predlogom prekida vatre na 24 sata. Međutim, naznaka o skorašnjem primirju nema.

Žitelji Kartuma, glavnog grada Sudana, danima su zatvoreni u domovima. Strahuju da izađu na ulicu kako ne bi izvukli "deblji kraj" u razmeni vatre. Mnoga naselja su bez struje, vode, uključujući i lokalne bolnice, a zalihe hrane su na izmaku. U napadu na jednu bolnicu nastradalo je šestogodišnje dete, preneo je Si-En-En.

Pucnjave i eksplozije odjekuju skoro neprestano. Avioni lete nisko iznad glavnog grada. Studenti na Univerzitetu u Kartumu su zarobljeni u domovima, a jedan od njih je poginuo u okršajima. Nadležni pokušavaju da ih sve bezbedno evakuišu.

- Ne možemo nigde da odemo, opasno je da izađemo iz kuće, jer nema bezbednih ruta po kojima bismo smeli da se krećemo - pričali su novinarima Bi-Bi-Sija građani Kartuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024