ŠTA JE KRALJ ČARLS NASLEDIO OD ELIZABETE? Samo dragulji imaju basnoslovnu vrednost

Novosti online

14. 04. 2023. u 14:52

BRITANSKI kralj Čarls III je nasledio dragulje vredne 533 miliona funti (oko 600 miliona evra) od njegove majke, pokojne kraljice Elizabete II, procenio je "Gardijan" na osnovu sopstvenih istraživanja.

ШТА ЈЕ КРАЉ ЧАРЛС НАСЛЕДИО ОД ЕЛИЗАБЕТЕ? Само драгуљи имају баснословну вредност

Foto: EPA

Dijamant u oblike kruške od 94,4 karata imaće glavnu ulogu u krunisanju kralja Čarlsa III, 6. maja ove godine.

Kamen će se nalaziti u središnjem delu krune koju je nosila Kamila, njegova supruga, zamenjujući Koh-i-noor, poznatiji, ali kontroverzni dragulj koji je opljačkan iz Indije.

Za razliku od Koh-i-noor, zamenski dijamant nije deo krunskih dragulja u vlasništvu države. 

Zapravo, Kulinan III je jedan od dva velika dijamanta poznata kao Male zvezde Afrike – drugi je Kulinan IV – koji su bili u privatnom vlasništvu pokojne kraljice.

Obično se nalaze u verovatno najvrednijem brošu na svetu; onaj koji bi, sa svojim kraljevskim poreklom, mogao da vredi preko 180 miliona funti.

Kraljičina kolekcija uključivala je nekoliko drugih vrednih nakita, koji su postali skoro legendarni i tako skoro neprocenjivi, zbog svoje istorije i kraljevskih veza.

Navodno omiljena tijara pokojne kraljice, koju je nosila u nekoliko navrata, poznata kao Vladimirova tijara vredi i do 30 miliona funti.

Jedan od najvrednijih komada kolekcije je još jedan dijamantski broš.

U obliku cveta, broš Vilijamson sadrži ono što se smatra za najfiniji ružičasti dijamant ikada otkriven, iskopan u britanskoj koloniji Tanganjika, sada Tanzaniji, 1947. godine.

Vlasnik rudnika, ekscentrični i povučeni Džon Vilijamson, dao je nebrušeni kamen Elizabeti kao svadbeni poklon.

Naručila je Kartijeu da ga postavi u platinasti broš pored više od 200 malih dijamanata, koje joj je takođe poklonio Vilijamson.

Njegova vrednost bi danas mogla biti oko 50 miliona funti.

BONUS VIDEO: ELIZABETA DRUGA KROZ DECENIJE - Pogledajte retke snimke iz života preminule kraljice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)