OTKRIVENO KOJU TITULU ĆE NOSITI KAMILA: Novi detalji krunisanja kralja Čarlsa - na raskošnoj pozivnici i paganski simbol (FOTO)

Novosti online

05. 04. 2023. u 22:01

KAMILA Parker Bouls, supruga britanskog kralja Čarlsa Trećeg posle krunisanja neće nositi titulu kraljice-supruge, već će biti oslovljavana jednostavno kao kraljica Kamila.

ОТКРИВЕНО КОЈУ ТИТУЛУ ЋЕ НОСИТИ КАМИЛА: Нови детаљи крунисања краља Чарлса - на раскошној позивници и пагански симбол (ФОТО)

Foto: Profimedia

Mesec dana pre velikog događaja, kraljevski par je objavio novi zvanični portret. Kamila nosi kraljevsko plavu haljinu svoje omiljene dizajnerke Fione Klare, dijamantsku bisernu ogrlicu i biserne minđuše.

Kralj je takođe u plavom, od glave do pete, a detalji njegove kravate odgovaraju boji haljine njegove supruge. Na fotografiji deluju opušteno i zadovoljno.

Kralja Čarlsa (74) i Kamilu (75) fotografisao je Hugo Burnand u palati u martu, a fotografije su snimljene u prostoriji zvanoj Plava soba za crtanje. Nekada se taj salon koristio za zabave, a kralj Čarls ga je koristio za primanje gostiju. Isti fotograf će biti zadužen za njihove zvanične fotografije na krunisanju.

Foto: Profimedia

Neposredno pre objavljivanja novog portreta, objavljena je i fotografija pozivnice za krunisanje, iz koje se jasno vidi da će Kamila biti "samo kraljica". Oko 2.000 zvanica dobiće poziv sredinom aprila, a svečani događaj biće održan u samoj Vestminsterskoj opatiji, 6. maja.

Kamilina titula predstavlja ispunjenje želje kralja Čarlsa. Kako piše Dejli mejl, niko iz Palate se zbog toga ne žali.

- Imalo je smisla da je oslovljavaju kao kraljicu suprugu u prvim mesecima vladavine kralja Čarlsa, da bi se Kamila razlikovala od njenog veličanstva kraljice Elizabete Druge. Krunisanje je pravi trenutak da počne da koristi samo reč kraljica kao zvaničnu titulu - rekao je izvor iz Palate.

Kamila Parker Bouls će na ovaj način zaokružiti transformaciju od snahe koja nije dočekana sa oduševljenjem i čiji tast i svekrva nisu došli na svadbu, kroz priču o tome kako će jednog dana nositi titulu princeze-supruge, a potom i titulu kraljice-supruge, po želji same Elizabete Druge, da bi na kraju postala jednostavno kraljica Kamila.

Raskošne pozivnice za prvo krunisanje na ostrvu posle 70 godina interesantne su zbog mnoštva detalja. Pozivnicu sa cvetnim ivicama dizajnirao je Endru Džejmison, umetnik specijalizovan za heraldiku i kaligrafiju. Džejmison je član prestižnog Društva primenjenih umetnika koje okuplja 400 najveštijih majstora, zanatlija, stručnjaka iz različitih oblasti i čiji je i Čarls počasni član. Tokom 40 godina rada, više puta je radio za britansku kraljevsku porodicu. Pozivnicu je naslikao tehnikom akvarela i gvaša, a štampaće se na recikliranom papiru, što priliči kralju kome je ekologija oduvek bila bliska srcu.

Foto: Profimedia

Široka granica oko teksta poziva puna je simbolike. Tako se na slovu C, koje je gotovo sakriveno između dva grba, kraljevog i kraljičinog, nalaze dve omiljene ptice na ostrvu – carić i crvendać. Kamilin grb je izmenjen na pozivnici, tako da pokazuje i njen status Kraljevske dame Ordena podvezice, visoke titule koju je dobila prošlog leta.

Pozivnica je bogata cvećem, a tu malu cvetnu livadu čine vrste drage kralju i njegovim podanicima iz raznih krajeva Ujedinjenog Kraljevstva — tu su đurđevci, borovnice, šumske jagode i divlje ruže, čičak i narcis, hrastovo lišće i bršljan, sve u grupama od po tri, što ukazuje da je Čarls treći kralj koji nosi to ime. Tu je i ruzmarin, koji je simbol dugog sećanja.

Na pozivnici su naslikane i životinje, stvarne i mitske - plavi leptir, pčela, bubamara, kao i lav, vepar i jednorog koji se takođe mogu videti na kraljevskim grbovima. U centru u donjem delu ivice je crtež Zelenog čoveka. Zeleni čovek je "drevni lik iz britanskog folklora, simbol proleća i ponovnog rađanja, a ovde označava proslavu nove vladavine", objasnila je Palata.

Iako se u početku čini da je upotreba paganskog simbola čudna, Zeleni čovek na ostrvu ima posebno značenje i pojavljuje se u mnogim drevnim crkvama. Stručnjaci smatraju da je njegovo uključivanje olakšalo prelazak sa paganstva na rano hrišćanstvo, zbog čega se ovaj znak nalazi na mnogim verskim objektima.

Vest o velikom događaju, iz Palate, dopunjena je i činjenicom da će devetogodišnji princ Džordž, drugi po redu nasledstva posle njegovog oca Vilijama, biti uključen u ceremoniju u značajnoj ulozi. On će predvoditi osmočlanu grupu počasnih stranica u kojoj će biti unuci kraljice Kamile, Fredi Parker Bouls, i Gas i Luis Lopes, svi stari 13 godina.

BONUS VIDEO: ELIZABETA DRUGA KROZ DECENIJE - Pogledajte retke snimke iz života preminule kraljice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!