VELIKI PROBLEM PRED KRUNISANJE: Kralj Čarls u konfliktu sa crkvom, hoće da prekine vekovnu tradiciju

Novosti online

09. 04. 2023. u 08:06

BRITANSKI kralj Čarls III i sveštenstvo Engleske crkve imaju različite stavove o tome kako bi trebalo da se organizuje njegovo krunisanje.

ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ПРЕД КРУНИСАЊЕ: Краљ Чарлс у конфликту са црквом, хоће да прекине вековну традицију

Foto: Profimedia

Kako je u nedelju objavio list "Mejl on sandej", pozivajući se na svoje izvore, monarh želi da predstavnici drugih vera uzmu aktivnije učešće u ceremoniji, a to je u suprotnosti sa hiljadugodišnjom nacionalnom tradicijom.

Prema pisanju publikacije, Čarls III se zalaže za "raznovrsnije" krunisanje, tokom kojeg bi muslimani, hindusi i Jevreji, zajedno sa hrišćanima, imali priliku da čitaju svoje molitve tokom svečane ceremonije u Vestminsterskoj opatiji.

U članku se ističe da je usled nastalih nesuglasica odloženo objavljivanje propisa o krunisanju, do kojeg je ostalo samo četiri nedelje.

Kako navodi list, stav koji je zauzeo Čarls III potvrđuje njegove reči izrečene pre 30-ak godina da želi da bude branilac svih religija, a ne samo anglikanstva.

Titulu branioca vere, koja se odnosi na Englesku crkvu, svi engleski monarsi nose skoro 500 godina, od kralja Henrija VIII, koji je vladao od 1509. do 1547. godine i podstakao reformaciju.

Istovremeno, duhovne vođe Engleske crkve primećuju da je krunisanje čisto "anglikanska ceremonija". Pretpostavlja se da kao kompromis, Čarls III može održati zasebnu ceremoniju uz učešće predstavnika drugih religija.

BONUS VIDEO: ELIZABETA DRUGA KROZ DECENIJE - Pogledajte retke snimke iz života preminule kraljice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (5)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom