VELIKA NAJAVA PREDSEDNIKA PUTINA: U pripremi koncept bezbednosti Savezne države Rusije i Belorusije

Novosti online

06. 04. 2023. u 15:59

VLASTI Rusije i Belorusije pripremiće koncept bezbednosti Savezne države, u kojem će, između ostalog, biti odraženi spoljni izazovi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

ВЕЛИКА НАЈАВА ПРЕДСЕДНИКА ПУТИНА: У припреми концепт безбедности Савезне државе Русије и Белорусије

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

„Od velikog je značaja pitanje početka pripreme koncepta bezbednosti Savezne države, stavljeno na dnevni red zasedanja i razmatrano danas. Ovaj dokument ima za cilj da formuliše fundamentalne zadatke naše saradnje u svetlu rastuće napetosti na spoljnim granicama naših država i sankcionog i informacionog rata koji je protiv nas pokrenut“, istakao je ruski lider na sastanku Vrhovnog državnog saveta Savezne države.

On je naveo da Moskva i Minsk nameravaju da prošire saradnju u odbrambenoj i vojnotehničkoj sferi.

„Rusija i Belorusija izgrađuju i nastaviće to da rade, kako je danas primećeno, svoju saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti. One proširuju saradnju u vojnotehničkoj sferi. I to, naravno, odgovara osnovnim interesima naših zemalja i naroda. To je zaista važno s obzirom na tešku međunarodnu situaciju, upravo danas“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija i Belorusija nameravaju da jačaju kooperacione veze sa zemljama koje žele da sarađuju.

„Zajednički sprovodimo sveobuhvatne mere kako bismo minimizirali štetu od nezakonitih sankcija, jača se saradnja sa stranim državama koje žele da rade sa nama i žele da ovu saradnju nastave i u budućnosti“, rekao je Putin.

On je ocenio da su Rusija i Belorusija uspele mnogo da postignu u integraciji i da je saradnja dve zemlje ojačana i u odbrambenoj sferi.

„Želim da istaknem da naše zemlje spaja tradicionalno prijateljstvo, zajedničke kulturne, duhovne i moralne vrednosti. Upravo na toj osnovi zajedno gradimo Saveznu državu. I već smo mnogo postigli. Uspostavljene su obimne uzajamno korisne trgovinsko-ekonomske veze, značajno je ojačana saradnja u odbrambenoj, naučno-tehničkoj, obrazovnoj, kulturnoj i drugim oblastima“, objasnio je Putin.

Prema njegovim rečima, u bliskoj koordinaciji vlade dve zemlje bave se pitanjima obezbeđivanja makroekonomske stabilnosti, razvija se saradnja u monetarnoj sferi.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)