RAT U UKRAJINI: Zelenski preti Rusiji; VSU priprema kontraofanzivu kod Avdejevke i u Zaporožju (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

03. 04. 2023. u 07:10 >> 02:05

U TOKU je 404. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски прети Русији; ВСУ припрема контраофанзиву код Авдејевке и у Запорожју (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih operacija: Kijev sprema udar u Zaporožju, žestoke borbe kod Avdejevke i Bahmuta (MAPA)


Granične oblasti

Bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine bacile su eksplozivne naprave na zgrade vojnog odseka i odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova u Sevskom okrugu Brjanske oblasti. Prema preliminarnim podacima, žrtava i povređenih nema.

U Belgorodskoj oblasti ukrajinske formacije su granatirale Šebekinski gradski okrug: oštećene su stambene zgrade i industrijski objekti u selu Voznesenovka i selu Pervomajski. Civili nisu povređeni.


Smer Starobeljsk

Na Kupjanskom sektoru fronta situacija se nije bitno promenila: međusobna izviđanja i artiljerijski dueli se nastavljaju duž linije dodira.

Ilustracija telegram rybar

Na Limanskom pravcu ruske trupe sprovode ofanzivu u rejonu šumarije Serebrjanske, a takođe jurišaju na položaje VSU u rejonu jaruga(balka) Žuravka.

Ukrajinske oružane snage granatirale su Lisičansk iz topova: oštećena je stambena zgrada, civili nisu povređeni.


Soledarski pravac

U Orehovo-Vasiljevki linija fronta se nije promenila: pozicione borbe se nastavljaju. Na severu Bahmuta, odredi PMC „Vagner“ bore se za kontrolu nad Zelenom ulicom. U oblasti Selišća, ruske jedinice su preuzele punu kontrolu nad teritorijama u blizini škole broj 24. Na prilazima železničkoj stanici se nastavljaju žestoke borbe.

U centru su ruske jedinice preuzele kontrolu nad gradskim većem Bahmuta, borbe se vode i u ulici Borisa Gorbatova i kod škole broj 11.

Foto Tanjug/AP

Na jugu Vagnerovci nastavljaju da razbijaju odbranu VSU u oblasti stadiona Avangard, proširujući zonu kontrole duž Bahmutske ulice.

Za držanje položaja u zoni autoputa za Konstantinovku, VSU prebacuje dodatne rezerve.


Donjecki pravac

Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, ukrajinske jedinice se spremaju za novi kontranapad u sektoru Avdejevke: tehnika i ljudstvo su u pripravnosti.

U sektoru Marjinke, ruske trupe nastavljaju da prodiru u odbranu ukrajinskih formacija u centralnom delu grada na aveniji Družbi, kao i na severu u oblasti Stavka. VSU je prebacio pojačanje iz 79. DŠB (desantno jurišni bataljom) da drži linije.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski militanti nastavljaju da nanose haotične udare na gradove Donjecke aglomeracije: granatirani su Donjeck, Jasinovataja i Gorlovka. U glavnom gradu republike, od posledica eksplozije mine, povređena je jedna žena.


Zaporoški pravac

U Melitopolju je dignut u vazduh automobil šefa administracije Akimovke Maksima Zubareva: zvaničnik je povređen, njegovo stanje se ocenjuje kao teško.

Završava se priprema Oružanih snaga Ukrajine za kontraofanzivu. Očekuje se dolazak dodatnih snaga u sektor Orehovski. Prema nekim izveštajima, ukrajinske formacije bi mogle da započnu aktivnu fazu ofanzive u narednim danima.

Foto Tanjug/AP

Južni front Hersonski pravac

Nastavljaju se artiljerijski dueli na južnom sektoru fronta: Oružane snage Rusije su napale koncentracije VSU u naseljima Zolotaja Balka, Tomarino i Herson. Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine pucale su na civilne objekte u Gornostajevki, Pečanovki i Korsunki.


Politički događaji

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović-Burić i nemački vicekancelar Robert Habek doputovali su u radnu posetu Kijevu.

Rusija je ukrajinskoj strani predala 12 zarobljenika: deset narednika i redova Oružanih snaga Ukrajine, uključujući petoro ranjenih, kao i dva civila.

Procedura razmene odvijala se u kontekstu povratka petorice teško ranjenih ruskih vojnika od strane Ukrajine krajem marta.

Foto Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski održao je sastanak sa kongresmenima Republikanske partije SAD i šefom Obaveštajnog komiteta Majkom Tarnerom, tokom kojeg je zahvalio američkoj strani na podršci zemlji.

 

Rogov: Krasnopoljem po najamnicima

U Zaporoškoj oblasti uništena je baza stranih plaćenika koji se bore na strani ukrajinskih trupa, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, šef pokreta Zaporožje „Mi smo zajedno sa Rusijom“.

-Naše tobdžije su uništili bazu stranih plaćenika u regionu Zaporožja, rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, udarac je zadao projektil Krasnopolj, korekcija je izvršena pomoću drona.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Gubici među plaćenicima, prema najkonzervativnijim procenama, iznosili su nekoliko desetina ljudi“, rekao je Rogov.

 

Dronom na vojni odsek u Brjansku

U napadu ukrajinske bespilotne letelice oštećena je zgrada vojnog odseka u Sevskom okrugu Brjanske oblasti, nema žrtava, rekao je u telegram kanalu guverner regiona Aleksandar Bogomaz.

-Oružane snage Ukrajine su uz pomoć bespilotnih letelica napale Sevski okrug. Žrtava nije bilo. Usled detonacije eksplozivne naprave oštećena je zgrada okružnog vojnog odseka. Operativne službe rade na na licu mesta, navodi se u izveštaju.

Vatrena kiša nad Ugljedarom (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci bombardovanja Ugljedara zapaljivim bombama.

 

Zelenski preti Rusiji

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski poručio je danas, govoreći o predstojećoj ukrajinskoj prolećnoj kontraofanzivi, da ruske snage "još imaju vremena da odu — inače će biti uništene".

Foto AP

Bahmutskog kotla neće biti: Zasićenost bokova pešadijom VSU odigrala uluogu (MAPA)

Sudeći po mapi, najverovatnije nećemo moći da vidimo „bahmutski kotao”.

Ako pogledate dinamiku kako se linija dodira promenila, onda se jasno vidi trenutak u vremenu kada je ukrajinska komanda odlučila da nastavi da drži grad.

Zasićenost bokova pešadijom odigrala je svoju ulogu.

Možda su u početnoj fazi Zalužni i Sirski planirali da "odseku krpelje", ali ih je onda zdrav razum (i vremenske prilike, i količina municije, i kvalitet obuke mobilisanih) naterao da slede scenario najmanjeg otpora – da polako, korak po korak, napuštaju grad, verujući da je cena koju plaćaju daleko manja od njihovog protivnika.


Ipak, još uvek postoje šanse za „kotlić“ – PMC „Vagner“ ima dobre pozicije južno i severno od Časova Jara, a u slučaju čvrste vatrene kontrole na prelazima kroz kanal Severski Donjec – Donbas, prilično impresivan grupisanje može biti zatvoreno na istočnoj obali .

 

Putin posmrtno odlikovao ubijenog ratnog reportera

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o odlikovanju Ordenom za hrabrost vojnog komesara Vladlena Tatarskog, koji je preminuo dan ranije u Sankt Peterburgu.

Foto: Tviter/@Q0MT6pFmbVqynsM

 

SBU optužila milijardera za veleizdaju

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) izvestila je da nema sumnji o veleizdaji milijardera i blogera Jurija Podoljakau.

-Služba bezbednosti prikupila je iscrpnu bazu dokaza o milijarderu i blogeru Juriju Podoljaku, koji javno opravdava rusku oružanu agresiju.

Donjecki smer: VSU priprema nov napad kod Avdejevke (MAPA)

NA Donjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine jačaju svoje pozicije. Nove količine municije su prebačene na liniju fronta, gorivo je izdato u ograničenim količinama zbog kvarova u snabdevanju gorivom i mazivima. Istovremeno, očekuje se prebacivanje pojačanja u LBS sa drugih sektora fronta.

Na sektoru Avdejevke, jedinice 59. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine pripremaju se za ofanzivu severno od Avdejevke na položaje Oružanih snaga RF kod Krasnogorovke.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinske formacije su dobile suve obroke na nekoliko dana, a organizovano je i punjenje opreme gorivom. Pre nekoliko dana, Oružane snage Ukrajine su već pokušale da povrate izgubljene teritorije, ali su Oružane snage Ruske Federacije uspešno odbile napad.

Nastavljaju se žestoke pozicione borbe u Marjinku. Vojnici Oružanih snaga Rusije jurišaju na utvrđenja ukrajinskih formacija u centru grada kod crkve na aveniji Družbi i na severnoj periferiji iza jezera. Trenutno Oružane snage Ukrajine drže linije opremanjem vatrenih tačaka u kućama.

Pojačanja Oružanih snaga Ukrajine stigla su u Marjinku radi rotacije ljudstva 79. desantno-jurišne brigade Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine. A iz okoline Kurahova četiri tenka su prebačena u Maksimiljanovku.

Pripadnici ukrajinskih formacija govore o nestanku struje na teritoriji DNR koju su zauzeli zbog udara ruske vojske na termoelektranu Kurahovska.

Foto Tanjug/AP

U sektoru Ugljedar kod Novog Komara, pod rukovodstvom američkih instruktora, obučava se osoblje neidentifikovane jedinice za izvođenje jurišnih operacija u manjim grupama.

U Dnjepropetrovskoj oblasti, na poligonu kod Novomoskovska, završava se obuka 23. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Po završetku obuke, ljudstvo 23. brigade biće prebačeno u pravcu Donjecka na jednu od lokacija.

Pored toga, od 8. aprila planirano je slanje baterije samohodnih artiljerijskih oruđa M109A6 Paladin (osam samohodnih topova i oko 120 ljudi) na donjecki pravac. Modifikacije A6 su opremljene poboljšanom oklopnom zaštitom i automatizovanim sistemom za kontrolu vatre.

U ovom trenutku ukrajinske vlasti planiraju da značajno pojačaju grupisanje trupa na Donjeckom pravcu. Uzimajući u obzir određene uspehe ruske vojske u Marjinki i kod Avdejevke, sa velikim stepenom verovatnoće, Oružane snage Ukrajine će pokušati da izvedu kontranapad negde u blizini ovih predgrađa Donjecka.

Foto Tanjug/AP

Generalni plan prolećno-letnje kampanje Oružanih snaga Ukrajine podrazumeva ofanzivu na širokom frontu na jednom ili dva pravca sa nekoliko napada za odvlačenje trupa na drugim sektorima, počevši od Hersona do Harkovske oblasti. To će omogućiti da se odrede najmanje zaštićeni položaji Oružanih snaga RF i da se udari upravo tamo za probijanje fronta.

Kao što smo ranije rekli, pored Zaporožja, napade treba očekivati i na drugim sektorima fronta. Planovi da se na Donjeckom pravcu koristi samo formirana 23. brigada indirektno ukazuju da se Donjeck sprema za ovo.

 

Priveden saučesnik u ubistvu ruskog vojnog korespondenta

Priveden saučesnik koji je pomagao Dariji Trepovoj u terorističkom napadu u Sankt Peterburgu

Trepova se sakrila u njegovom stanu posle eksplozije u kojoj je ubijen Vladlen Tatarski.

Sada je osumnjičeni, po imenu Dmitrij, priveden na saslušanje.

 

Ruski MSP o prijemu Finske u NATO: Ojačaćemo vojsku u zapadnim regionima

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je da će Rusija ojačati svoje vojne kapacitete u svojim zapadnim i severozapadnim regionima kao odgovor na pristupanje Finske NATO-u, javila je agencija RIA Novosti.

(Reuters)

 

 

U Ukrajinu stigli poljski "migovi 29"

Poljska je predala Ukrajini prvu seriju obećanih lovaca MiG-29, ali za sada nije poznato koliko je aviona poslala Varšava.

Informaciju o isporuci aviona objavio je šef Kancelarije za međunarodnu politiku predsednika Poljske Marčin Pšidač.

- Prema mojim informacijama, taj proces je već završen, odnosno transfer ovog prvog dela (MiG-29). Biće reči, naravno, o mogućoj daljoj podršci - rekao je Pšidač za radio RMF, prenosi Unian.

 

Ilustracija Foto: EPA

 

 

Moskva: Za ubistvo Tatarskog odgovorne ukrajinske službe i pristalice Navaljnog

Teroristički napad na poznatog ratnog blogera Vladlena Tatarskog planirale su ukrajinske specijalne službe uz učešće agenata iz redova pristalica Fonda za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, tvrdi ruski Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma.

Kako je navedeno, napad su planirale "specijalne službe Ukrajine uz učešće agenata iz redova lica koja sarađuju sa takozvanim Fondom za borbu protiv korupcije Navaljnog, čiji je aktivni pristalica pritvorena Darija Trepova", prenose RIA Novosti.

Poznati ratni izveštač Vladlen Tatarski (pravo ime Maksim Fomin) poginuo je u nedelju u eksploziji u Strit Baru u Sankt Peterburgu, u kojoj su povređene još 32 osobe.

Osumnjičena Darija Trepova je uhapšena.

Fond za borbu protiv korupcije je u Rusiji proglašen za stranog agenta i zabranjen.

(Tanjug/RIA Novosti)

 

 

Ukrajinski komandant: Rusk snage "veoma daleko" od osvajanja Bahmuta

Ukrajinska vojska saopštila je da su ruske snage "veoma daleko" od zauzimanja istočnog grada Bahmuta i da su borbe besne oko zgrade gradske uprave gde je Vagnerova plaćenička grupa tvrdila da je podigla rusku zastavu.

- Bahmut je ukrajinski i oni nisu ništa uhvatili. Veoma su daleko od toga, najblaže rečeno - rekao je Rojtersu telefonom portparol istočne vojne komande Sergej Čerevatij.

 

Prigožin: Na gradskoj upravi Bahmuta vijori se ruska zastava

Osnivač ruske paravojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da je nad gradskom upravom Bahmuta podignuta ruska zastava sa natpisom "Dobra uspomena na Vladlena Tatarskog".

Prigožinov komentar je objavljen na Telegram kanalu njegove pres-službe.

- Na gradsku upravu Artjomovska (Bahmuta) postavili smo rusku zastavu sa natpisom 'Dobra uspomena na Vladlena Tatarskog' i zastavu 'Vagnera'. I formalno, Artjomovsk je zauzet - rekao je sinoć Prigožin, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, "neprijatelj je i dalje koncentrisan u zapadnim delovima grada".

Vladlen Tatarski je ratni izveštač koji je juče ubijen u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu.

Ruska i ukrajinska vojska mesecima vode borbu oko Bahmuta, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija oko tog grada "prilično vruća".

(Tanjug/RIA Novosti)

Poljska: Zelenski stiže 5. aprila u zvaničnu posetu

Volodimir Zelenski planira da doputuje u zvaničnu posetu Poljskoj 5. aprila, rekao je Marčin Pšidač, šef Biroa za međunarodnu politiku Kancelarije predsednika Poljske, u eteru radio-stanice RMF FM.

- U sredu, 5. aprila, očekujemo zvaničnu posetu predsednika Ukrajine Poljskoj - rekao je Pržidah.

On je precizirao da će se pre svega Zelenski sastati sa predsednikom Poljske. „Poseta će se održati na poziv predsednika Poljske Andžeja Dude i prirodno je da će Andžej Duda biti prvi sagovornik - rekao je Pšidač, prenela je RIA.

 

 

Rogov: "Oružane snage Ukrajine nagomilale su grupu za ofanzivu u Zaporožju"

Šef pokreta Zaporožje „Mi smo zajedno sa Rusijom “ Vladimir Rogov rekao je za RIA Novosti da su ukrajinske oružane snage nagomilale dovoljnu grupaciju za ofanzivu u regionu Zaporožja.

- Oni su prikupili dovoljno militanata i oružja da ih zaustave na zaporoškom sektoru fronta. Čekamo ih svakog trenutka - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, obaveštajci ruske strane dobijaju podatke o nabavci novih oklopnih vozila za Oružane snage Ukrajine, uključujući i zapadne. Rogov je uveren da zapadne zemlje guraju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u ofanzivu kako bi on mogao da pokaže efikasnost upotrebe oružja dobijenog od njih.

On je dodao da se u ukrajinskim medijima pojavio niz naručenih publikacija o Zaporoškoj oblasti, u kojima se javno mnjenje priprema za moguću ofanzivu. Rogov je siguran da je ovo deo rada na informaciono-psihološkom napadu, čija je svrha da se smanji moral ruske vojske.

Ranije je Asošijeted pres pisao da zapadne zemlje mogu odbiti da pomognu Ukrajini ako Kijev ne uspe sa isporučenim naoružanjem, prenela je Gazeta.

Foto Tanjug/AP

 

 

Ruski ambasador u Minsku: Nuklearno oružje biće blizu granice NATO zemalja

Ruski ambasador u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je da će rusko taktičko nuklearno oružje biti raspoređeno blizu beloruske granice sa NATO susedima.

Izjava Grizlova došla je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno rekao da planira da postavi taktičko nuklearno oružje na teritoriju savezničke Belorusije.

Putin je istakao da će kontrukcija skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biti gotova 1. jula i dodao da je Rusija pomogla da se modernizuju beloruski ratni avioni, kako bi mogli da nose nuklearno oružje.

Grizlov je, govoreći za belorusku državnu televiziju, rekao da će rusko nuklearno oružje biti "postavljeno bliže zapadnoj granici naše savezničke države", ali nije dao preciznu lokaciju.

- To će proširiti naše defanzivne sposobnosti i biće urađeno bez obzira na galamu u Evropi i SAD" -Grizlov - preneo je AP.

Belorusija deli 1.250 kilometara granice sa članicama NATO-a – Letonijom, Litvanijom i Poljskom.

Taktičko nuklearno oružje ima relativno kratak domet i znatno manju snagu u poređenju sa nuklearnim bojevim glavama koje su ugrađene u strateške rakete dugog dometa.

(Tanjug/AP)

 

Zelenski: Situacija u Bahmutu je "posebno vruća"

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je vojna situacija oko grada Bahmut, koji su okružile ruske snage, već nekoliko meseci, "posebno vruća".

- Hvala našim vojnicima koji se bore u Avdivki, Marjinki i Bahmutu. Posebno u Bahmutu. Tamo je posebno 'vruće -  rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Ruske snage mesecima pokušavaju da okruže i osvoje Bahmut, koji je imao oko 70.000 stanovnika pre nego što je Rusija napala Ukrajinu. 

Prošlog meseca ukrajinski zvaničnici su rekli da je u gradu ostalo oko 4.000 ljudi.

Uticajni ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su borbe "progutale" centar grada.

Ukrajinske snage su odbile 25 ruskih napada, ali ruska vojska je osvojila fabriku metala AZOM, koju su ukrajinske snage branile danima, dodao je on.

- Neprijatelj napada centar grada sa severa, istoka i juga i pokušava da stavi grad pod svoju punu kontrolu. U nekim mestima imali smo uspeha, dok smo na nekim drugim mestima čak izveli i kontranapade. Međutim, neprijatelj povremeno beleži određene uspehe s obzirom na broj vojnika i broj dnevnih napada - rekao je Ždanov.

Zelenski je u noćnom obraćanju rekao da su dve osobe ubijene u ruskom minobacačkom napadu u blizni grada Konotop u severnom regionu Sumi.

On je potvrdio ranije izveštaji da je u ruskom granatiranju ubijeno šest osoba u gradu Kostjantinivka u regionu Donjeck, a da je 11 osoba ranjeno.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna