SEJAČI URANIJUMA IDU NA SIRIJU? Situacija eskalirala, amerikanci pojačavaju udarne snage

D. Vujičić

02. 04. 2023. u 06:50

NAKON prošlonedeljnih napada na američke baze na severoistoku Sirije od strane, kako je Pentagon nazvao, proiranskih snaga, SAD su najavile produženje raspoređivanja Udarne grupe nosača aviona "Džordž H. V. Buš" u regionu Mediterana.

СЕЈАЧИ УРАНИЈУМА ИДУ НА СИРИЈУ? Ситуација ескалирала, американци појачавају ударне снаге

Foto: Printskrin, Vikipedija

U sastav borbene grupe uključeni su veliki ratni brodovi Leyti Gulf, USS Debert D. Black i USNS Artic.

Kako je izjavio pukovnik Džo Bućini, portparol Cetralne američke komande za Srednji istok: - Ubrzano je raspoređivanje eskadrile jurišnih aviona A-10 (sejača uranijuma) u regionu.

 - Jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da se očekuje da će udarna grupa ostati u zoni odgovornosti evropske komande - nastavlja se u izveštaju, budući da će nosač aviona ostati u Sredozemnom moru u nivou obala Italije.

Situacija na Bliskom i Srednjem istoku je eskalirala prošle nedelje pošto su snage, verovatno povezane sa Iranom, izvršile napad na američki vojni kamp koji obezbeđuje otimanje nafte iz ratom razorene zemlje.

OKUPIRALI NAFTU I ŽITO

AMERIČKE snage okupirale su severoistočnu Siriju u nastojanju da održe uticaj u sukobu protiv sirijske vlade - i Irana. Američki planeri su 2011. podržavali prvo ekstremističke militante, uključujući one povezane sa Al Kaidom, u nastojanju da sruše sirijsku vladu, da bi kasnije pružale pomoć i podršku ISIS-u. Kada su pokušaji rušenja sirijske vlade propali, američki planeri su napravili vojnu koaliciju sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) predvođenim Kurdima za navodnu borbu protiv ISIS-a i na taj način okupirali severozapad Sirije, gde se nalaze naftne bušotine i polja sa žitaricama.

Prvobitno, Amerikanci su prijavili da je u dva napada iranskim dronovima povređeno pet ljudi, a zatim dodatno još šest. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će avioni F-15 raspoređeni u bazi El Udeid u Kataru odgovoriti posle "raketnog baraža" na njenu bazu.

I mada se Štab američkih snaga nije prijavio žrtve među vojnicima tokom udara, sada seizveštava da su traumatske povrede mozga zabeležene kod preko 100 vojnika.

- Broj povređenih se povećao u nedeljama nakon napada, jer za ispoljavanje simptoma povreda mozga može biti potrebno vreme - izjavio je u izveštaju sa Bliskog istoka Si-En-En.

Komentarišući prošlonedeljne vazdušne napade, američki predsednik Džo Bajden rekao je da je njegova zemlja "spremna da deluje snažno kako bi zaštitila naš narod". 

BONUS VIDEO:

EVAKUISANO ČITAVO MESTO: U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili