DANAS IZBORNA TIŠINA U BUGARSKOJ: Sutra peti vanredni izbori za manje od dve godine

Tanjug

01. 04. 2023. u 10:03

U BUGARSKOJ je danas na snazi izborna tišina, pošto se u nedelju održavaju peti vanredni izbori za manje od dve godine. Nijedan vid političke i izborne propagande nije dozvoljen na dan izborne tišine i na dan samog glasanja, a lokalne vlasti imaju pravo da zabrane prodaju alkohola na teritoriji svojih opština, prenosi Radio Bugarska.

ДАНАС ИЗБОРНА ТИШИНА У БУГАРСКОЈ: Сутра пети ванредни избори за мање од две године

Foto: Piksabej

Saglasno Izbornom zakonu, 24 časa pre izbora i na dan izbora apsolutno je zabranjeno oglašavanje i rezultata socioloških istraživanja koji bi na bilo koji način otkrili raspodelu političkih snaga, kako bi građani u miru mogli da odluče koju će od 15 prijavljenih partija i 7 koalicija podržati.

Dodatni značaj izbornoj tišini daje činjenica da oko 7 do 14 odsto birača odlučuje koga će podržati u poslednjem trenutku.

Procenat takvih birača je, smatraju sociolozi, dovoljno veliki da promeni rezultate preliminarnih ispitivanja javnog mnjenja.

U kombinaciji sa očekivanom malom izlaznošću od oko 40 odsto i gotovo jednakom podrškom za prve dve stranke, odluke bugarskih glasača u poslednji čas mogle bi značajno da preokrenu tas na vagi, a pobednik izbora će verovatno biti odlučen u poslednjem trenutku.

Glasači se nadaju da će novoizabrani parlamet formirati stabilnu vladu koja će početi da rešava nagomilane probleme u državi, inflaciju,bezbednost, reforme u važnim sektorima kao što su pravosuđe, zdravstvena zaštita itd, navodi bugarski radio.

BONUS VIDEO: VODENI TOPOVI I SUZAVAC: Pogledajte sukobe u Lionu na protestima protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije