RUSIJA UPOZORAVA BUGARSKU I ČEŠKU: Ilegalno remontujete sovjetske helikoptere za Ukrajinu

Novosti online

30. 03. 2023. u 18:06

KOMPANIJE iz Bugarske i Češke, koje remontuju helikoptere ruske proizvodnje za Ukrajinu, krše međunarodne obaveze, saopštila je pres-služba Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

РУСИЈА УПОЗОРАВА БУГАРСКУ И ЧЕШКУ: Илегално ремонтујете совјетске хеликоптере за Украјину

Foto Tanjug/AP

-Aktivnosti Bugarske i Češke predstavljaju grubo kršenje međunarodnih obaveza i nanose značajnu štetu globalnom sistemu kontrole izvoza“, navodi se u komentaru medijskih izveštaja da državne kompanije Bugarske (Avionams, Terem-letec) i Češke (Lom Praga) nastavljaju da nelegalno popravljaju i modernizuju borbene helikoptere ruske i sovjetske proizvodnje, uključujući i za dalju isporuku u Ukrajinu.

Federalna služba je napomenuo da je prošle godine Rusija, nakon neprijateljskih koraka Sofije i Praga, suspendovala sertifikate preduzećima za remont aviona koji su prethodno izdati ovim kompanijama. Njima je oduzeto pravo na održavanje i popravku helikoptera ruske proizvodnje.

Foto Tanjug/AP

Agencija je pojasnila da ova češka i bugarska preduzeća krše sporazume potpisane sa Moskvom o remontu i modernizaciji helikoptera Mi-17, Mi-171Š (Mi-8) i Mi-35 (Mi-24). Prema ovim dokumentima, Sofija i Prag su se obavezali da neće prodavati ili predavati „imovinu, dokumentaciju i informacije“ trećim zemljama bez prethodne pismene saglasnosti Rusije, a takođe „neće modernizovati helikoptere bez učešća proizvođača“ borbenih vozila.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OŠTRIM PREDMETOM NASRNUO NA TRI ŽENE: Policija savladala napadača, više osoba završilo u bolnici