GENERAL JOVANOVIĆ ZA "NOVOSTI": Municija koju Britanci šalju Kijevu, mnogo puta smrtonosnija nego ona bačena na Srbiju

B. VLAHOVIĆ/ B.SUBAŠIĆ

23. 03. 2023. u 16:59

BRITANSKA najava slanja tenkovskih projektila sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu izazvala je lavinu podsećanja na NATO agresiju na Srbiju u kojoj je korišćena municija kalibra 30 milimetara sa 289 grama osiromašenog uranijuma. Korišćenje projektila od 120 milimetara sa mnogo više osiromašenog uranijuma u Ukrajini znači neuporedivo veće zagađenje tla i vode, koje će trajati hiljadama godina - kaže general Danko Jovanović.

ГЕНЕРАЛ ЈОВАНОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Муниција коју Британци шаљу Кијеву, много пута смртоноснија него она бачена на Србију

Foto: Printskrin/Tviter/Kevin Rothrock

- Tokom NATO agresije na Srbiju korišćena je municija kalibra 30 milimetara sa 289 grama osiromašenog uranijuma, a znamo koliko je zagađenje i posledično obolevanje izazvala. To su posvedočili kao žrtve i italijanski vojnici u sastavu Kfora. Korišćenje projektila od 120 milimetara sa mnogo više osiromašenog uranijuma znači neuporedivo veće zagađenje tla i vode, koje će trajati hiljadama godina - kaže general Jovanović.

Organizacija Federacija američkih naučnika (FAS) je u izveštaju iz 1999, posle primene municije sa osiromašenim uranijum na KiM, dala mišljenje da je reč o upotrebi "novog tipa radioaktivnog oružja" za "neselektivno uništenje" koje izaziva "široku, dugotrajnu i snažnu kontaminaciju na mestima gde se proizvodi, testira i upotrebljava".

ZAHAROVA: SCENARIO IZ JUGOSLAVIJE

PORTPAROLKA ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je namera Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom ponavljanje scenarija bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

- Jugoslovenski scenario. Ove granate ne samo da ubijaju, već zagađuju okolinu i izazivaju rak kod ljudi koji žive u tim područjima. Kada će da se probude u Ukrajini? Njihovi dobrotvori ih truju - napisala je Zaharova na svom telegram-nalogu.

Zdravstveni stručnjaci su veoma zabrinuti zbog potencijalnog zagađenja vazduha, tla i vode visokotoksičnim aerosolima na teritoriji Ukrajine, jedne od najvećih žitnica sveta. Prve žrtve bili bi Ukrajinci, a zatim svi do kojih bi stigli otrovni oblaci sa česticama uranijuma i zatrovana hrana.

Jasna je, stoga, reakcija Konstantina Gavrilova, rukovodioca ruske delegacije na ranijim pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču. On je još tada najavio da će Moskva tretirati korišćenje granata sa osiromašenim uranijumom kao upotrebu "prljave bomba", sa "svim posledicama koje slede". Aleksandar Koškin sa Fakulteta "G. Plehanova" u Moskvi smatra da se zbog toksičnosti municije sa osiromašenim uranijumom treba obratiti svetskoj javnosti, da bi se zabranila njena upotreba.

OTROV U OKLOPU POKRETNE TVRĐAVE

LONDON je odlučio da Kijevu pošalje tenkovske granate, projektile tipa "čarm" kalibra 120 milimetara, kojima izuzetnu probojnost omogućava šipka od osiromašenog uranijuma, duga oko 600 milimetara, prečnika 20-28 milimetara. Stoga britansko ministarstvo odbrane tenkistima koji rukuju tim granatama preporučuje nošenje dozimetara zbog zračenja, a da "zbog otrovne, radioaktivne prašine oksida teških metala koja će nastati izgaranjem pri udaru mete" tokom bojevih dejstava "nose masku koja omogućava filtraciju čestica, kao zaštitu od udisanja otrovnih materija".

Britanci su se etiketirali najavom isporuke projektila sa osiromašenim uranijumom koji su projektovani samo za "čelendžere". Ostaje da se vidi da li će budućnost doneti još loših vesti, jer i nemački "leopardi" i američki "abramsi" mogu da ispaljuju slične granate.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024