AMERIČKO POREĐENJE TENKOVA: Koji je bolji i zašto ruski T-90M ili Abrams M1 vojske SAD

P. Z. S. / newsweek.com

21. 03. 2023. u 17:55

RUSKI „glavni konkurent“ M1 Abramsu američke vojske ne dostiže performanske glavnog borbenog tenka koji je obećan Ukrajini, piše Newsweek.

АМЕРИЧКО ПОРЕЂЕЊЕ ТЕНКОВА: Који је бољи и зашто руски Т-90М или Абрамс М1 војске САД

Foto Tanjug/AP


T-90M, takođe poznat kao Proriv-3, ruski mediji su hvalili kao „najnaprednije oklopno vozilo“ među varijantama glavnih borbenih tenkova Rusije T-90 i nadogradnju u odnosu na T-72. Ima snažniji motor, unapređenu kupolu i poboljšano preživljavanje, kao i višekanalni nišan za rad tokom noći, navodi ruska državna novinska agencija Tass.

Poseduje glatki top 2A46M-4 kalibra 125 mm, sposoban da ispaljuje rakete na neprijateljske tenkove na udaljenosti do 3 milje, kao i standardnu municiju, prenela je agencija. Takođe ima sekundarno naoružanje, uključujući koaksijalni mitraljez kalibra 7,62 mm.

Može da razmenjuje podatke u realnom vremenu sa drugim borbenim vozilima, a na oklopu ima premaz protiv klizanja, slično kao glavni borbeni tenk T-14 Armata, dodao je Tass.

Ruski državni mediji su 12. januara 2023. izvestili da je ruski proizvođač tenkova, Uralvagonzavod, „ruskim trupama isporučio novu seriju unapređenih glavnih borbenih tenkova T-90M Proriv“. Korišćeni su protiv ukrajinskih boraca „na prvoj liniji fronta“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije krajem februara. Prvi takav tenk ušao je u službu 2020. Tenkovi T-90M nedavno su korišćeni u blizini Limana, u istočnoj Donjeckoj oblasti, izvestili su državni mediji 16. marta.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

T-90

Holandska agencija otvorenog koda Oriks vizuelno je potvrdila da je Rusija izgubila 15 tenkova T-90M od utorka ujutro. Ranije ove nedelje, snimak ukrajinske brigade koja uništava T-90M podelio je Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Ukrajinska vojska je takođe podelila snimke zarobljenih tenkova T-90M, uključujući i istočne oblasti Harkova i Luganska Ukrajine.

T-90M Proriv „izgleda impresivno, ali ruski tenkovi uvek izgledaju dobro dok se stvarno ne koriste u borbi“, kaže stručnjak za vojnu tehnologiju i odbranu Majkl Pek.

Međutim, „osim ako iskustvo sa bojnog polja ne dokaže suprotno, ocenio bih da je M1A2 [Abrams] daleko superiorniji od T-90M“, rekao je on za Newsweek.

Oba su dobri tenkovi, sugerišu stručnjaci, i teško je napraviti direktna poređenja između njih koja isključuju mnoge druge faktore na kojima počiva uspeh tenka, uključujući vozila za podršku i obučeno osoblje.

Predsednik Bajden je 25. januara najavio da će SAD isporučiti Ukrajini 31 tenk M1 Abrams, što je, kako je rekao, dovoljno za opremanje ukrajinskog tenkovskog bataljona. Kijevske snage treba da se „uskoro suprotstave ruskoj taktici i strategiji koja se razvija na bojnom polju“, dodao je Bajden.

Tokom razvoja T-90M Proriv, „M1 Abrams — jedan od najtežih modernih tenkova debelog oklopa — tretiran je kao glavni konkurent“, prema ruskoj državnoj odbrambenoj korporaciji Rostek.

Foto: Profimedia

Abrams M1

-T-90 ima prednost što je mnogo lakši, što je prednost u blatu ili prelasku manjih mostova, tvrdi Pek. U zavisnosti od varijante, Abrams može da teži između 67,6 i 73,6 tona, dok se smatra da je T-90M težak oko 48 tona.

T-90M ima standardni dizel motor i zahteva manje održavanja, dodao je Pek. Abrams, s druge strane, koristi gasnoturbinske motore i čak može da radi na mlazno gorivo. Stručnjaci su ranije rekli za Newsweek da je Abrams „svinja za gorivo“ koja „proždrljivo guta gorivo“.

Ali čak i ako donirani tenkovi Abrams nisu najnoviji modeli, njihovi senzori će „sigurno biti superiorniji od onih na T-90“, dajući američkim tenkovima „prednost u dometu i preciznosti vatre“, rekao je Pek.

Tenkovi M1 Abrams, u svojim različitim modelima, mogu biti opremljeni naoružanjem od 120 mm, plus mitraljezima kalibra .50 i 7,62 mm.

-Dok T-90 može da ispaljuje protivtenkovske projektile iz svog topa, M1A2 koji ispaljuje oklopne “sabote” sa stabilisanim perajem (APFSDS) iz svog topa od 120 mm bi bio smrtonosniji“, tvrdi Pek. Ali ostaje pitanje koliko će tenkovi M1 koji idu ka Ukrajini biti opremljeni protiv protivtenkovskih projektila, dodao je on.

Na kraju, kada se „pravilno koristi, M1A2 bi trebalo da bude bolji od T-90M“, rekao je Pek.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a