"POLITIKO" OCENJUJE: Amerika svojim koracima ubrzala zbližavanje Rusije, Irana i Kine

Novosti onlajn

20. 03. 2023. u 10:00

AKCIJE koje Vašington preduzima poslednjih godinu dana su gurnule Rusiju, Iran i Kinu ka bližoj saradnji, navodi se u članku koji je objavio američki list „Politiko“.

ПОЛИТИКО ОЦЕЊУЈЕ: Америка својим корацима убрзала зближавање Русије, Ирана и Кине

Foto: Profimedia

- Tokom poslednjih godinu dana SAD su uvele sankcije velikih razmera protiv Rusije i u isto vreme su zauzele neverovatno ratoboran stav prema Kini. Ovaj pristup se izražava u politici koja varira od strogih mera kontrole izvoza do otvorene podrške Tajvanu i mogućoj zabrani društvene mreže Tik Tok. U isto vreme je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, u suštini, nastavila da sprovodi protiv Irana politiku koja predviđa očuvanje statusa kvo. Pokušaji da se obnovi iranski nuklearni program su propali - piše u članku.

- U vezi sa tim, sve tri zemlje su u različitim nivoima pod američkim sankcijama i ne čudi što su počele da tešnje sarađuju. Iran se nalazi u završnoj fazi za pristup Šanganskoj organizaciji sa saradnju – forum za pitanja bezbednosti na čelu sa Kinom i Rusijom. Kina je pomogla Iranu i Saudijskoj Arabiji da postignu dogovore - navodi list.

U članku se podvlači, da poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi, koja počinje danas, bi trebalo da pruži neko pojašnjenje o tome koliko je jako partnerstvo Rusije i Kine.

Prema proceni lista, poslednja godina je dala važnu lekciju Moskvi, Pekingu i Teheranu. Ona se sastoji u tome da kakve god da imaju probleme, njihov najveći problem su Sjedinjene Američke Države.

Navodi se da SAD imaju dve varijante za suprotstavljanje pomenutim zemljama. Prva je da u doglednoj budućnosti nastave da sprovode politiku usmerenu protiv ove grupe država. U tom slučaju, konstatuje list, Vašingtonu će biti veoma složeno da okupi „koaliciju za obuzdavanje“.

- Indija, na primer, može da se usaglasi sa obuzdavanjem Kine, međutim, može da joj bude mnogo komplikovanije da istupi protiv Rusije zbog istorijskih veza - piše u članku.

List navodi da je drugi put da Sjedinjene Američke Države iskoriste protivrečja među navedenim zemljama i pokušaju da ih razdvoje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

VAPAJ BLINKENA: Ako nastavimo da odlažemo pomoć Ukrajini – posle može biti prekasno