BIVŠI PREMIJER PAKISTANA OPTUŽEN ZA TERORIZAM: NJegove pristalice nasilno se sukobile sa policijom ispred zgrade suda

Đ.G.

20. 03. 2023. u 07:31

POLICIJA u Islamabadu podigla je optužnicu za terorizam protiv bivšeg premijera Imrana Kana, nakon što su se gomile njegovih pristalica pobunile ispred zgrade suda u pakistanskoj prestonici. Kan je trebalo da se pojavi na sudu u subotu kako bi odgovarao na optužbe za korupciju.

БИВШИ ПРЕМИЈЕР ПАКИСТАНА ОПТУЖЕН ЗА ТЕРОРИЗАМ: Његове присталице насилно се сукобиле са полицијом испред зграде суда

Foto: Tanjug

Kan, zajedno sa više od deset zvaničnika njegove pakistanske partije Tehreek-e-Insaf  (PTI) i brojnim njegovim pristalicama, optužen je za niz krivičnih dela, uključujući nerede, opstrukciju, napad na policajce, paljevinu, zastrašivanje i terorističke akate, izvestio je u nedelju pakistanski list The Nation.

Optužbe su proizašle iz nereda ispred Sudskog kompleksa Islamabada u subotu, u kojima su demonstranti gađali policiju kamenjem i zapaljenim bombama dok su čekali da Kan stigne u zgradu. Desetak policijskih vozila je izgorelo, a policajci su odgovorili suzavcem. 

Više od 50 oficira je povređeno, a 59 Kanovih pristalica je uhapšeno, preneo je Asošiejted pres.

Policija je ranije u subotu upala u Kanovu rezidenciju u Lahoreu, ubrzo nakon što je otišao na sastanak u Islamabad. Gomila pristalica bivšeg premijera pokušala je da spreči policiju da izvrši raciju, što je dovelo do sukoba i 30 hapšenja. Upad nije bio prvi na Hanov dom, a bivši vođa je prethodno optužio vlasti da su pokušale da ga uhapse i pogube.

Kan nikada nije ušao u sudnicu u subotu. U video-poruci pristalicama on je tvrdio da je policija ispalila suzavac na njegovo vozilo, sprečavajući ga da izađe napolje. Sudija je odložio saslušanje za 31. mart.

Bivši igrač kriketa, Kan je postao premijer Pakistana 2018, ali je zbačen 2022. Država ga optužuje da je nezakonito prodavao zvanične poklone koje su mu dali strani zvaničnici tokom njegovog mandata. Kan tvrdi da su optužbe za korupciju politički motivisane i da imaju za cilj da ga spreče da se vrati na vlast.

Kan je izgradio ekonomske i diplomatske odnose sa Rusijom i Kinom tokom svog vremena na funkciji, i od tada je tvrdio da su njegovu smenu orkestrirale SAD sa ciljem postavljanja popustljivijeg lidera.

PTI predvodi proteste širom Pakistana i poziva na vanredne izbore od Kanovog svrgavanja. Tokom novembarskog mitinga u Vazirabadu, napadač je otvorio vatru na Kana, ranivši njega i još osam drugih. 

Uprkos svojoj pravnoj drami, Kan je najpopularniji politički lider u Pakistanu, sa rejtingom od 61%, prema Galupovoj anketi sprovedenoj ranije ovog meseca. Trenutni premijer Šehbaz Šarif ima 32%, preneo je RT.

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!