PROLAZI VREME DOMINACIJE PODMORNICA: AUKUS program vredan više stotina milijardi dolara možda bude beskoristan

P. Z. S. /asiatimes.com

15. 03. 2023. u 18:17

GOVOREĆI na samitu u San Dijegu u ponedeljak, premijer Entoni Albaneze najavio je decenijama dugu strategiju za realizaciju najskupljeg odbrambenog projekta u istoriji Australije.

ПРОЛАЗИ ВРЕМЕ ДОМИНАЦИЈЕ ПОДМОРНИЦА: АУКУС програм вредан више стотина милијарди долара можда буде бескористан

Podmornica "Konektikat"

Novi detalji AUKUS odbrambenog i bezbednosnog pakta otkrili su da će Australija kupiti tri korišćene američke podmornice klase Virdžinija početkom sledeće decenije (i potencijalno još dve), ali uz prethodno odobrenje američkog Kongresa.

Australija će takođe izgraditi flotu od osam podmornica SSN-AUKUS na nuklearni pogon u mornaričkom brodogradilištu Ozborn u Adelaidi. Prvi će biti isporučen do 2042. godine, pet će biti završeno do 2050-ih, a izgradnja preostala tri ide do 2060-ih.

Procenjuje se da će program koštati između 268 milijardi i 368 milijardi dolara u naredne tri decenije.

Nemoj da pogrešiš. Moderne podmornice, posebno one na nuklearni pogon, jedan su od najmoćnijih i najefikasnijih oružanih sistema u današnjem svetu. Odnosno, sve dok ne budu prevaziđene.

Analiza eksperata za asiatimes.com (Roger Bradbury,Anne-Marie Grisogono, elizabeth Williams and Scott Vella) pokazuje da bi podmornice uskoro mogle biti tako lako otkrivane da bi mogli postati kovčezi vredni milijarde dolara.


PORAST TEHNOLOGIJA DETEKCIJE

I najveća snaga i najveća slabost podmornica je njihova skrivenost. Najbolje među njima je đavolski teško otkriti. One mogu biti skoro bilo gde u ogromnom prostranstvu svetskih okeana, tako da protivnici moraju svuda da se štite od njih.

Ali ako se podmornice mogu otkriti, one postaju lake mete: velike, sporo se kreću i ranjive na napade sa površine.

Istorijski gledano, podmornice su pružale jasnu prednost: njihova skrivenost je rezultat stalnih poboljšanja tehnologija kontradetekcije tokom Hladnog rata. Zapadne podmornice su posebno tihe. Tehnologije detekcije, koje su se uglavnom fokusirale na zvuk, uglavnom su se borile da održe korak.

Ali ova plima se okreće. Podmornice u okeanu su velike, metalne anomalije koje se kreću u gornjem delu vodenog stuba. Oni proizvode više od zvuka. Prolazeći kroz vodu, oni je remete i menjaju njene fizičke, hemijske i biološke potpise. One čak ometaju magnetno polje Zemlje - a nuklearne podmornice neizbežno emituju zračenje.

Nauka uči da otkrije sve ove promene, do tačke u kojoj bi okeani sutrašnjice mogli postati „transparentni“. Era podmornica mogla bi da prati eru bojnih brodova i nestane u istoriji.

Foto: EPA


 

TRI DECENIJE UNAPRED

U 2020. preduzeli smo procenu prvih principa da bismo pokušali da shvatimo kada bi to moglo doći sutra i kako bi to moglo da izgleda.

Da bismo to uradili, morali smo da izaberemo tačku u budućnosti za koju ćemo predvideti. Odlučili smo se za deceniju 2050-ih. Ispitali smo široka područja nauke i tehnologije u kojima bi napredak mogao uticati na budućnost u smislu detekcije (to jest, detekcije okeana) i kontradetekcije.

Posebno smo ispitali potencijalni uticaj razvoja veštačke inteligencije, senzorske tehnologije i podvodne komunikacije.

Naša analiza koristila je softverski alat pod nazivom Intelfuze koji se često koristi u obaveštajnoj zajednici. On daje procene verovatnoće koje su rigorozne, transparentne, odbranjive i koje se mogu ažurirati.

Posebno je pogodan za pitanja gde su podaci loši, nesigurni i možda čak spekulativni, i gde mogu postojati veoma različita mišljenja o kvalitetu i značaju tih podataka (kao u debati o otkrivanju podmornica).

Naš ključni rezultat je bio da će okeani, u većini okolnosti, najmanje verovatno (verovatnoća 75%) – a iz nekih perspektiva vrlo verovatno (verovatnoća 90%) – postati transparentni do 2050-ih. Naša sigurnost u ove procene, koje je softver procenio nezavisno, bila je visoka (iznad 70%).

Ovo sugeriše da će, bez obzira na napredak stelt tehnologija, podmornice – uključujući i podmornice na nuklearni pogon – moći da budu otkrivene u svetskim okeanima kao rezultat napretka nauke i tehnologije.

Rezultati bi trebalo da zvone na uzbunu za program AUKUS za opremanje Australije podmornicama na nuklearni pogon. Naša procena sugeriše da će postojati samo kratak vremenski period između postavljanja prvih SSN-AUKUS podmornica i pojave “providnih” okeana.

Nakon što je donela odluku da izgradi nuklearne podmornice, Australija treba da pristupi zadatku sa novom hitnošću, kako ne bismo stekli ove moćne sisteme odvraćanja baš kada njihova moć počne da bledi.


PLANIRANjE ZASTARELOSTI

Naravno, postoji šansa da su predviđanja iz naše procene pogrešna; čak ni vrlo verovatni ishodi nisu izvesni. Naš model je serija obrazovanih nagađanja zasnovanih na trendovima u naučnom i tehnološkom razvoju. Ali to je ipak važno razmatranje u svetlu razvoja AUKUS-a.

Australija je na raskrsnici jer se suočava sa složenim, ali sve lošijim geostrateškim okruženjem. S jedne strane, moramo da odgovorimo obavezujući se na dugoročna ulaganja. S druge strane, postoji visok stepen neizvesnosti o tome koliko će ove investicije biti efikasne.

Mi tvrdimo da postoje dokazi da bi podmornice mogle dramatično smanjiti efikasnost u narednim decenijama. Drugim rečima, Australija rizikuje da investira u nuklearni ekosistem čiji rok upotrebe može biti mnogo kraći nego što bismo želeli. Ako želimo da investiramo, moramo to učiniti sada.

Ne treba samo izgraditi naučnu i tehnološku radnu snagu, već i lance snabdevanja, preciznu proizvodnju, kvalifikovane zanatlije i specifične politike, procedure i zakone.

Takođe će nam trebati siguran, razuman i ekološki odgovarajući način da se nosimo sa svime što dolazi sa programom nuklearnih podmornica.

Nemamo luksuz naših AUKUS partnera. I Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države imale su decenije da izgrade ne samo nuklearne podmornice već i da podrže nacionalne ekosisteme.

Ako sat otkucava, a mi mislimo da da, vreme je možda jedini faktor sa kojim moramo da se igramo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)