IRANSKE PODMORNICE „CRNE RUPE: Da li je klasa Kilo pretnja američkoj mornarici?

P. Z. S. /19fortyfive.com

13. 03. 2023. u 21:45

RUSKA podmornica klase Kilo nedavno je dospela na naslovne strane nakon lansiranja rakete Kalibar u Japanskom moru početkom marta.

ИРАНСКЕ ПОДМОРНИЦЕ „ЦРНЕ РУПЕ: Да ли је класа Кило претња америчкој морнарици?

Foto: Tanjug/AP

Moskovska podmornica klase Kilo Petropavlovsk-Kamčaši bila je odgovorna za ispaljivanje krstareće rakete sa dizel-električne jurišne podmornice koja trenutno služi u nekoliko mornarica širom sveta.

Osim što plove za rusku mornaricu, brodovi klase Kilo predstavljaju najveće i najnaprednije iranske podmornice.

U stvari, tri podmornice Kilo koje služe iranskoj mornarici predstavljaju prvu liniju odbrane zemlje u vodi. Iako iranski režim aktivno proširuje i unapređuje sposobnosti svoje istorijski male mornarice, Kilo klasa će verovatno voditi ovu službu decenijama koje dolaze.


KRATAK PREGLED PODMORNICE KLASE KILO

Prvobitno dizajnirana početkom 1970-ih, podmornica klase Kilo izgrađena je u bivšem SSSR-u za sovjetsku mornaricu.

Klasa Kilo je bila namenjena da služi mornaricama zemalja Varšavskog pakta u vreme svog razvoja, a trebalo je da zameni zastarelu flotu plovila klase Viski i Fokstrot.

Klasa podmornica iz sovjetske ere je konstruisana da izvodi protivpovršinski rat u priobalnim vodama i protivpodmornički rat tako što je bila u stanju da otkrije neprijateljska plovila na udaljenosti od tri do četiri puta većoj od one koju je sam brod mogao detektovati.

Sa dužinom od oko 74 metra, čamci klase Kilo mogu da nose 18 torpeda i danima ostanu potopljeni pod vodom. Možda je najpoželjniji atribut klase Kilo njena tišina.

Američka mornarica čak naziva ove podmornice „crnim rupama“, jer njihov oblik i odsutnost vibracije čine da ih je izuzetno teško locirati.


IRAN JE ŽELEO DA SE KILO-KLASA NE MOŽE OTKRITI

Sofisticirane sposobnosti podmornica klase Kilo odmah su zaintrigirale iransku mornaricu, koja deluje na obali Irana, od Arapskog zaliva do Omanskog mora i kroz Ormuški moreuz.

Režim je navodno kupio tri podmornice klase Kilo između 1992. i 1996. godine za blizu 600 miliona dolara po brodu, sa namerom da zameni svoju flotu nemačkih podmornica klase TIPE 209 iz doba Šaha.

Postizanje podvodne nadmoći bilo je ključno za iranski režim jer je često koristio svoje površinske brodove da uznemirava i napada strane brodove u nastojanju da proširi svoje teritorijalne pretenzije na područje zaliva.


KLASA KILO NE MOŽE DA PLOVI U DVE TREĆINE ZALIVA

Najmanje dve iranske podmornice klase Kilo danas ostaju operativne u Ormuškom moreuzu kod Bandar Abasa.

Plovila se takođe povremeno raspoređuju u Omanski zaliv, Arapsko more i istočno ušće moreuza.

Međutim, iranska mornarica ne može da plovi ovim podmornicama u svim vodama iranske obale. Kilo zahtevaju dubinu od najmanje 164 stope za plovidbu, čineći skoro dve trećine Zaliva nedostižnim za ove sofisticirane podmornice. Pored toga, nestabilni uslovi vode kao što su snažne struje ograničavaju operativnu upotrebu podmornica.

Prema rečima stručnjaka, „Voda (tesnaca) pruža bučne pozadinske uslove koji pomažu da se prikrije zvuk podmornice, ali plitke vode čine da je veća verovatnoća da se podmornica vizuelno identifikuje iz vazduha ili sa površine.

Plitke vode i jake struje Zaliva čine Ormuški moreuz izuzetno opasnim mestom čak i za iskusne podmorničare.

Bez obzira na svoja ograničenja, iranske podmornice klase Kilo sposobne su da izvrše ograničene napade na neprijateljske brodove.

Iran takođe verovatno opremi svoju flotu podmornica kako bi imao smrtonosnije oružje domaće proizvodnje i poboljšanja.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije