AMERIKA PRODAJE TRI NUKLEARNE PODMORNICE: Australija će plovila klase Virdžinija dobiti 2030. godine

P. Z. S. / ria.ru

13. 03. 2023. u 20:30

SJEDINjENE Države planiraju da isporuče tri podmornice klase Virdžinija Australiji 2030-ih, uz mogućnost povećanja serije na pet jedinica, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

АМЕРИКА ПРОДАЈЕ ТРИ НУКЛЕАРНЕ ПОДМОРНИЦЕ: Аустралија ће пловила класе Вирџинија добити 2030. године

Podmornica "Konektikat"

Prema njegovim rečima, do prodaje američke i britanske podmornice će se bazirati u Australiji na rotacionoj osnovi, a Saliven je razvoj nove podmornice sa nuklearnim pogonom i konvencionalnim naoružanjem nazvao konačnim ciljem trilateralnog partnerstva AUKUS.

-Isporuke tri podmornice klase Virdžinija iz SAD u Australiju (održaće se) tokom 2030. godine, uz mogućnost povećanja serije na pet ako bude potrebno“, rekao je on na brifingu za novinare.

Sastanak lidera tri zemlje članice AUKUS-a održaće se kasnije u ponedeljak (utorak po moskovskom vremenu) u američkom gradu San Dijegu, gde se očekuje da će zvanično biti objavljeni parametri više milijardi dolara vrednog sporazuma o oružju.

-Završna faza neće biti samo projektovanje i razvoj, već i razmeštanje nove podmornice, podmornice na nuklearni pogon, konvencionalno naoružane SSN AUKUS, koja će biti izgrađena korišćenjem britanske i američke tehnologije, rekao je Saliven.

Projekat, kako je rekao, podrazumeva velika ulaganja u industriju sve tri zemlje.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!