UBIO SE SIN (15) POLJSKE POLITIČARKE: Digao ruku na sebe zato što je bio žrtva pedofilije

Novosti onlajn

08. 03. 2023. u 09:02

PRAVO i pravda (PiS), vladajuća partija u Poljskoj, našla se na udaru kritike zbog smrti 15-godišnjeg sina opozicione poslanice, koji se ubio nakon što je identifikovan kao žrtva pedofila. Magdalena Filiks, predstavnica Građanske platforme, objavila je prošle nedelje da je njen sin Mikolaj preminuo.

УБИО СЕ СИН (15) ПОЉСКЕ ПОЛИТИЧАРКЕ: Дигао руку на себе зато што је био жртва педофилије

Foto: Profimedia

Juče je u poljskom parlamentu održan minut ćutanja tokom sahrane 15-godišnjaka. Mikolaj je izvršio samoubistvo nekoliko nedelja nakon što je Radio Ščećin, deo državne mreže Poljskog radija, otkrio detalje o žrtvama u izveštaju o osuđenom pedofilu, čime je omogućeno da se Filiks lako javno identifikuje, piše Gardijan.

Radio je prošlog decembra otkrio starost maloletnika i da je jedna od žrtava sin poslanika. Naveli su i da je osuđeni, kome je suđenje 2021. godine održano iza zatvorenih vrata u cilju zaštite njegovih žrtava, bivši član Građanske platforme i kandidat na izborima, i LGBT aktivista. Priču su naknadno preneli i drugi državni mediji.

"Pozvaćemo PiS na odgovornost za svako zlodelo"

Pristalice opozicije tvrde da je nacionalna konzervativna partija Pravo i Pravda (PiS) iskoristila priču u svoju političku korist i da je barem delimično odgovorna za smrt dečaka. PiS, koji se priprema za izbore ove godine, čvrsto kontroliše poljske medije i kampanje protiv LGBT prava. Njegove pristalice veruju da je Građanska platforma namerno prikrila prvobitnu osudu za zlostavljanje.

Lider Građanske platforme Donald Task, bivši poljski premijer i predsednik Evropskog saveta, ponovio je svoje obećanje na Tviteru da će „pozvati PiS na odgovornost za svaki zločin, za svu ljudsku štetu i tragedije koje su izazvali dok su bili na vlasti".

Radoslav Sikorski, poljski poslanik u Evropskom parlamentu i bivši ministar u kabinetu, rekao je da slučaj pokazuje stepen saradnje između tužilaca i medija kojima upravlja PiS, dodajući da su takve operacije „planirane... i rutinski korišćene za uništavanje političkih rivala“.

PiS preuzeo kontrolu nad medijima nakon 2015. godine

Šimon Holovnija, lider opozicione partije Poljska 2050, primetio je da „nema reči koje mogu doneti utehu“.

- Međutim, doći će – neka niko ne sumnja – vreme polaganja računa za one čije reči donose smrt - dodao je on.

Novinar Tomaš Duklanovski navodno se brani da je priču objavio jer je želeo da pokaže da "nije samo Katolička crkva" prikrila zlostavljanje dece.

PiS je počeo da preuzima direktnu kontrolu nad poljskim državnim medijima ubrzo nakon pobede na izborima 2015. godine, a brojni nacionalni i međunarodni izveštaji od tada su zaključili da su državna televizija i radio počeli da se koriste za vladinu propagandu.

"Viču o borbi protiv pedofila, a skrivaju ih u svojim redovima"

Poljska vlada, koja je upletena u dugotrajni spor s EU oko pitanja vladavine prava, uključujući slobodu medija, kaže da je njena politika proporcionalan odgovor na medijsko okruženje iskrivljeno u korist njenih liberalnih protivnika.

Pžemislav Čarnek je na državnoj televiziji TVP rekao da je "štetno za društvo" što slučaj nije prijavljen ranije.

- Isti ljudi koji tako glasno viču o borbi protiv pedofilije kriju pedofile u svojim redovima - istakao je Čarnek.

Tužioci istražuju smrt, a Nacionalni savet za radiodifuziju pokrenuo je istragu kako bi utvrdio da li je stanica emitovala sadržaj "koji je omogućio identifikaciju dece žrtava, čime je ozbiljno ugrozio njihovu dobrobit".

(theguardian)

RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio