RUSKI DIPLOMATA: Nema napretka u obnavljanju iranskog nuklearnog programa

Tanjug

06. 03. 2023. u 23:59

STALNI ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov rekao je danas da nije načinjen napredak u obnavljanju iranskog nuklearnog programa (JCPOA) iz 2015. godine.

РУСКИ ДИПЛОМАТА: Нема напретка у обнављању иранског нуклеарног програма

Foto Tanjug/AP

-Što se tiče nastavka razgovora da se obnovi JCPOA, nema nikakvog napretka. Iran, kao i Rusija i Kina, spreman je da finalizuje odluku da se vratimo originalnom dogovoru nuklearnog sporazuma, što je bilo maltene dogovoreno. Međutim, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i SAD zasad nisu spremne na tako nešto, rekao je Uljanov za TASS.

On je rekao da je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi imao "konstruktivnu" posetu Teheranu prošle nedelje.

-Grosi se susreo sa predsednikom Irana, ministrom spoljnih poslova i iranskim šefom Organizacije za atomsku energiju. Predviđene su dodatne mere za inspekciju i praćenje iranskih nuklearnih objekata, koje tek treba da budu finalizovane, poručio je ruski diplomata.

Iran je u nedelju izdao saopštenje u kojem je naveo da je spreman da sarađuje sa IAEA o tragovima uranijuma pronađenim na neobeleženim lokacijama, ali i da dozvoli instaliranje nadzornih kamera u određenim nuklearnim objektima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)