TURCI ODUSTAJU OD KUPOVINE F-16? "Zastareli i nekonkurentni u poređenju sa drugim avionima"

Novosti online

06. 03. 2023. u 11:23

TURSKA može odustati od kupovine američkih lovaca F-16, izjavio je član Saveta za bezbednost i spoljnu politiku predsednika Turske Čagri Erhan Sputnjiku i dodao da postoji mogućnost kupovine ruskih lovaca.

ТУРЦИ ОДУСТАЈУ ОД КУПОВИНЕ Ф-16? Застарели и неконкурентни у поређењу са другим авионима

Foto: Jutjub/Face the Nation/Kara Productions

- Turska mora po hitnom postupku da promeni svoju odluku o lovcima F-16. Na primer, postojala je varijanta sa avionima F-35. Turska je imala velika očekivanja od tog programa. Sada postoje druge varijante, na primer kineski avioni koji su prodati Pakistanu, ruski avioni, kao i lovci "Eurofajter" - rekao je on.

Erhan smatra da će nakon zemljotresa turske vlasti odustati od kupovine F-16, jer oni koštaju 20 milijardi dolara. Nazvao je greškom zahtev vlade za kupovinu američkih lovaca koje američki Kongres i dalje odbija da isporuči jer su "zastareli i nekonkurentni u poređenju sa drugim avionima".

Ankara je oktobra 2021. godine izjavila da želi da kupi avione F-16. To se desilo nakon što je Turska isključena iz američkog programa za proizvodnju lovaca pete generacije F-35, jer je kupovala od Rusije raketne sisteme S-400.

List "Vol strit džurnal" je u januaru pisao da će američka administracija zatražiti od Kongresa odobrenje za isporuku 40 lovaca F-16 i kompleta za modernizaciju 79 aviona koji su već u sastavu turskog naoružanja. List "Hurijet" je pisao da će prodaja F-16 zavisiti od odobrenja turskih vlasti da Švedska i Finska uđu u NATO.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri