SPREMAN SAM DA UMREM: Poruka anarhiste koji štrajkuje glađu 130 dana zbog "tvrdog" zatvora

M.Ostojić

02. 03. 2023. u 19:58

ANARHISTA Alfredo Kospito koji se nalazi u "tvrdom" zatvoru "41 bis" osuđen na 20 godina robije zbog višestrukih krivičnih dela u ulozi lidera neformalne Federacije anarhista poručuje iz zatvorske ćelije preko svog advokata da je spreman da umre kako bi svet saznao šta je, tvrdi zatvor.

СПРЕМАН САМ ДА УМРЕМ: Порука анархисте који штрајкује глађу 130 дана због тврдог затвора

Foto: Luca Zennaro/ANSA via AP

Italijanski Kasacioni sud potvrdio je 24. februara da se pravila o "tvrdom" zatvoru ne menjaju, u njima se u Italiji nalazi 750 ubica i  mafijaša sa najtežim krivičnim delima, tako je i potvrđena odluka da Kospito ne može da ucenjuje Državu i da je odluka o štrajkovanju glađu njegov lični izbor. Nijedan zakon u Italiji ne nalaže da može biti prisilno hranjen, svako ima pravo da odbije hranu i lečenje čak i kada se radi o spašavanju života.

U njegovom pismu predatom advokatu, koje je pročitano na konferenciji za štampu u Senatu piše da je "ubeđen kako će njegova smrt staviti "rampu" sadašnjem režimu i omogućiti da 750 onih koji trpe decenijama u zatvoru "41 bis" počnu da žive na dostojanstven način bez obzira šta su počinili".

"Volim život, ja sam srećan čovek i baš zbog toga što volim život ne mogu da prihvatim život bez nade".  Njegov advokat je izjavio  da će urgentno uputiti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava sa mogućnošću da se zatraži jedna urgentna odluka".

S obzirom da se Kospito nalazi u zatvoru "41 bis" u Milanu  najavljuje se opsada anarhista milanskog sedišta partije Italijanska braća , partije premijerke Đorđe Meloni, koja premijerka poručuje da je to "neprihvatljivo i traži da Demokratska partija zauzme distancu od takvog čina".  

BONUS VIDEO: PROCES VEKA PROTIV MAFIJE - U sudnici 350 optuženih sa 900 advokata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri