NEMCI PREDSTAVLJAJU FEMINISTIČKU SPOLJNU POLITIKU: Odmah stigle kritike na račun Analene Berbok

Novosti online

01. 03. 2023. u 16:43

NEMAČKA ministarstva spoljnih poslova i razvojne pomoći žele da poboljšaju položaj žena u budućnosti feminističkom spoljnopolitičkom strategijom, saopšteno je danas u Berlinu.

НЕМЦИ ПРЕДСТАВЉАЈУ ФЕМИНИСТИЧКУ СПОЉНУ ПОЛИТИКУ: Одмах стигле критике на рачун Аналене Бербок

Foto Tanjug/AP

- Mi ne pozivamo na revoluciju, to je nešto što se podrazumeva - rekla je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok dok je predstavljala novu feminističku spoljnopolitičku strategiju, koju je prethodno odobrila savezna vlada na redovnom sastanku.

Ona je objasnila da nova strategija nije o ograničenjima, već o proširenju saradnje sa drugim zemljama.

- Radi se o osnaživanju žena kada su u pitanju zastupljenost, prava i pristup resursima - rekla je Berbokova.

Ona je naglasila da "Nemačka može mnogo da nauči" od zemalja poput Albanije i Ruande, gde su žene mnogo prisutnije u politici nego u Nemačkoj.

Nemačka ministarka za razvojnu pomoć Svenja Šulce (Socijaldemokratska partija Nemačke SPD) najavila je da bi do 2025. godine 93 odsto obećanih sredstava trebalo da bude opredeljeno za projekte koji garantuju ravnopravnost.

Ubuduće, kako je naglasio Šulce, prioritet će imati projekti u kojima učestvuju i žene.

- Važno je da se kroz projekte ženama omogući pristup obrazovnom, finansijskom i zdravstvenom sistemu - naglasio je Šulce.

Feministička spoljna politika bila je uključena u koalicioni sporazum socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade Olafa Šolca.

U principu, demohrišćanska opozicija je pozdravila uvođenje feminističkih principa u nemačku spoljnu politiku, ali je izrazila skepticizam u pogledu njihove primenljivosti.

- Na kraju, to je samo oznaka koja duboko prodire u strukturu i tokove rada Ministarstva spoljnih poslova, a koja istovremeno neće imati nikakvog uticaja na stvarni svet spoljne politike - rekla je Silvija Breher, jedna od potpredsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Istovremeno, ona je optužila ministarku Berbok za neefikasnost kada je u pitanju politika prema Iranu i Ukrajini.

- Kompas ministarke očigledno još uvek nije podešen. Inače ne bi posmatrala stradanje žena u Iranu, a da ne preduzme nešto - rekla je demohrišćanska političarka.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNI SNIMCI - Pogledajte kako izgleda podzemna baza iranskog ratnog vazduhoplovstva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar