PENTAGON O RATU U UKRJAINI: Sukob može trajati nekoliko godina, nema smisla obučavati pilote kada neće dobiti F-16

P. Z. S. / ria.ru

28. 02. 2023. u 18:19 >> 18:33

SUKOB u Ukrajini mogao bi da traje naredne tri godine, rekao je zamenik američkog sekretara za odbranu Kolin Kal.

ПЕНТАГОН О РАТУ У УКРЈАИНИ: Сукоб може трајати неколико година, нема смисла обучавати пилоте када неће добити Ф-16

Foto Tanjug/AP


-Ne znamo putanju sukoba. Sukob se može završiti za šest meseci, ili možda za dve ili tri godine, rekao je on na saslušanju u američkom Kongresu.

Kal je dodao da se nada podršci Kongresa u finansiranju pomoći Kijevu, čak i uz trenutne procene mogućeg nastavka sukoba.

Pentagon objasnio i zašto se ne žuri da obučavaju Oružane snage da koriste F-16.

SAD sada ne vide smisao u obučavanju ukrajinske vojske da koristi borbeni avion F-16 jer Kijev „možda nikada neće dobiti“ to oružje, rekao je podsekretar odbrane SAD za politička pitanja Kolin Kal.

Skepsa generala i oficira iz Pentagona, Foto AP

-Ne, još nismo počeli da obučavamo ukrajinsku vojsku u upotrebi F-16. Naša procena je da su rok isporuke za ove lovce i vreme obuke u suštini isti – oko 18 meseci... I pošto mi nismo odlučili da ih isporučimo Ukrajini, ove mašine – kao i naši saveznici i partneri – po mom mišljenju, nema smisla započeti obuku za korišćenje sistema koje Ukrajina možda nikada neće dobiti, rekao je Kal tokom saslušanja u Komitet za oružane snage Predstavničkog doma o vojnoj pomoći Ukrajini.

Kako je dodao Kal, Kijev smatra snabdevanje stranih boraca jednim od svojih ključnih prioriteta, ali su u ovoj fazi od velike važnosti druge vrste vojne pomoći saveznika. Njihov glavni prioritet su sistemi protivvazdušne odbrane..., artiljerija i granate, kao i oklopna vozila“, dodao je zamenik američkog sekretara za odbranu.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Lavrov je naveo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja... na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja“.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili