DOGOVOR LONDONA I BRISELA OKO SEVERNE IRSKE: Epilog trogodišnjeg pregovaranja

I.S.

28. 02. 2023. u 15:39

BRITANSKOM premijeru Rišiju Sunaku uspelo je ono što njegovim prethodnicima nije - London je, sa EU, postigao sporazum oko Severne Irske, što znači da bi uskoro mogla da bude podvučena crta i ispod trogodišnje svađe sa Briselom oko "bregzita". Beli dim se vije iz dvorca Vindzor, javile su agencije.

ДОГОВОР ЛОНДОНА И БРИСЕЛА ОКО СЕВЕРНЕ ИРСКЕ: Епилог трогодишњег преговарања

G.Čvorović

Posle prepirke oko posebnih pravila o Bregzitu za Severnu Irsku, Velika Britanija i EU su napokon postigle sporazum. "Proboj se", kako piše "Špigl onlajn", "dogodio na sastanku Sunaka i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u Vindzoru, zapadno od Londona. Šefica EK se kasnije, prema agendi, sastajala i sa britanskim monarhom, Čarlsom Trećim.

Delikatna tema, oko koje su se dve strane toliko natezale je carinska granica između Velike Britanije i EU u Irskom moru. Konkretno, reč je o primeni takozvanog Severnoirskog protokola o kome se pregovaralo u okviru Ugovora o "bregzitu". Njime je predviđeno da carinska granica između Velike Britanije i EU "plovi" Irskim morem.

Ovo je trebalo da spreči uvođenje granične kontrole između britanske Severne Irske i Irske, članice EU. U suprotnom bi se, kako se očekivalo, ponovo razbuktao sukob oko ujedinjenja dva dela Irske. Carinske kontrole, takođe, izazivaju poteškoće u trgovini unutar Britanije. Pristalice protestantskih sindikata u Severnoj Irskoj osećaju se odsečenim od Britanije.

Ovaj dugi spor značajno je opteretio odnose Londona i Brisela, ali i odnose Londona i Berlina. Sad se navija da Sunak nađe podršku za sporazum među tvrdolinijašima "bregzita" u svojoj Konzervativnoj stranci, kao i u Severnoirskoj protestantskoj partiji (DUP). Ova stranka već mesecima blokira formiranje nove vlade u Severnoj Irskoj, u znak protesta zbog pomenute uredbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista