UBRZAN KURS NA BREDLIJIMA: Prva grupa ukrajinskih trupa završila kurs na američkim „ubicama tenkova“

P. Z. S. / rt.com

18. 02. 2023. u 19:29

PRVA grupa ukrajinskih vojnika završila je svoju „bataljonsku kombinovanu obuku“ na poligonu američke vojske Grafenver u Nemačkoj, saopštio je Pentagon novinarima u petak.

УБРЗАН КУРС НА БРЕДЛИЈИМА: Прва група украјинских трупа завршила курс на америчким „убицама тенкова“

Foto Tanjug/AP

Obuka je bila fokusirana na korišćenje oklopnih vozila M2 Bredli, koja su obećana početkom januara i počela da stižu u Nemačku ove nedelje.

-Približno 635 Ukrajinaca završilo je period od približno pet nedelja, rekao je portparol Pentagona general Pat Rajder u saopštenju. Obuka je uključivala „osnovne vojničke zadatke kao što je gađanje, zajedno sa medicinskom obukom, obukom odreda, voda i četa, kao i vežbu bataljona snaga na sili, dodao je on.

Druga grupa je započela obuku početkom februara, rekao je Rajder, dok je još 700 Ukrajinaca podučavano kako da upravljaju samohodnom artiljerijom M109 Paladin. Još oko 900 Ukrajinaca počeće sledeće nedelje obuku na poljskoj artiljeriji i oklopnim vozilima M1126 Strajker.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Smešten u istočnoj Bavarskoj, Grafenver je prvobitno izgradila carska Nemačka uoči Prvog svetskog rata, a proširio ga je Vermaht 1938. kako bi vežbao taktiku Blickrig-a. Američka vojska ga je zauzela 1945. godine i od tada njime upravlja. Pentagon je započeo obuku ukrajinskih snaga u Grafenveru prošlog maja, a program je proširio u decembru.

Program, međutim, nije ograničen na Evropu; neutvrđeni broj Ukrajinaca je takođe prebačen u Fort Sil u Oklahomi, kako bi bili obučeni za raketne sisteme Patriot. U međuvremenu, prva serija Bredlija stigla je u petak u skladište američke vojske u blizini Manhajma u Nemačkoj. Brod sa oko 60 vozila napustio je Čarlston u Južnoj Karolini pre tri nedelje, ubrzo nakon što je Pentagon objavio da će poslati „ubice tenkova“ u Kijev.

Od tada, predsednik Džo Bajden je takođe obećao Ukrajini seriju glavnih borbenih tenkova M1 Abrams, mada oni možda neće stići pre 2024.

Moskva je upozorila SAD i njihove saveznike da dalje isporuke oružja Kijevu samo odlažu neizbežnu i rizikuju direktnu konfrontaciju. Vašington i NATO insistiraju da nisu strana u sukobu, iako su u poslednjih 12 meseci poslali u Ukrajinu oružje i municiju u vrednosti od preko 100 milijardi dolara.

BONUS VIDEO - VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)