RAT U UKRAJINI: Amerika i Kina u kličnu oko Kijeva; Vagnerovci napreduju u Bahmutu, VSU u teškoj situaciji (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

18. 02. 2023. u 07:23 >> 23:25

SPECIJALNA operacija ruske vojske, 360. dan. Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju gradove u Donbasu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Америка и Кина у кличну око Кијева; Вагнеровци напредују у Бахмуту, ВСУ у тешкој ситуацији  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

 

Soledarski pravac: Vagnerovci napreduju, ali VSU je ostvarila uspeh na jugozapadu Bahmuta (MAPA)

Na severu, posle oslobođenja Paraskovijevke, jurišni odredi PMC „Vagner“ napadaju severozapadno predgrađe Bahmuta – Berhovku. Kroz selo prolazi nekoliko važnih magistralnih puteva kojima prolazi snabdevanje grupe VSU.

Sada se vode žestoke borbe na istočnoj periferiji, gde su ukrajinske formacije povučene nakon povlačenja iz Paraskovijevke. Takođe, ruski borci su zauzeli jedno od brda severno od sela, pokušavajući da probiju odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine. I pored toga, „vagnerovci“ su uspeli da malo napreduju u rejonu Stupke. Nakon uspostavljanja kontrole nad Paraskovjevkom, taktički položaj ruskih boraca na severnoj periferiji Bahmuta značajno se poboljšao.

Ilustracija telegram rybar

Pozicione bitke se nastavljaju u samom Bahmutu. Usled borbi zapadno od fabrike šampanjca, jurišni odredi PMC „Vagner“ uspeli su da izbace Oružane snage Ukrajine sa nekoliko pozicija u ovom kvartu.

Na južnoj i jugozapadnoj periferiji Opitnog, a takođe su se preselili bliže groblju Bakhmut.

Na jugozapadu Bahmuta nastavljaju se pozicione borbe uz upotrebu artiljerije. Oružane snage Ukrajine potisnule su ruske jedinice sa autoputa Bahmut-Konstantinovka: sukobi se vode na periferiji puta. Ukrajinska komanda započela je prebacivanje bataljona neidentifikovane formacije iz sektora Liman u Kramatorsk, nakon čega sledi transport ljudstva u Bahmut.

 

Balicki: Situacija u Zaporožju smirena

Oko 62,5 odsto Zaporoške oblasti trenutno je pod kontrolom ruskih trupa, rekao je novinarima vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti Jevhen Balicki. „Trenutno je 62,5 odsto regiona pod kontrolom ruskih trupa“, rekao je on. Situacija se, prema njegovim rečima, može okarakterisati kao „smirena“.

 

Kina i Amerika u klinču oko ukrajinskog rata

Sjedinjene Američke Države sumnjaju u to da Kina pruža Rusiji vojnu opremu, poput uniformi i pancira, za specijalnu operaciju u Ukrajini, prenosi televizijski kanal En-Bi-Si, pozivajući se na izjave četvorice američkih činovnika.

Foto Tanjug/AP

NATO je odbija da da Ukrajini kasetnu municiju

Ovo je izjavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

-NATO nije preporučio niti isporučio ove vrste naoružanja. Mi isporučujemo artiljeriju i druge vrste naoružanja, ali ne i kasetne bombe, rekao je Stoltenberg.

Uz zahteve za nabavku kasetne municije i fosfornog oružja oglasili su se ukrajinski zvaničnici. Kasetna municija se sastoji od kontejnera koji se otvaraju u vazduhu i raspršuju mnoge male bombe na širokom području. Zbog nesavršenosti uređaja zabranjeni su Konvencijom, kojoj su pristupile 123 države, uključujući većinu zemalja EU.

Ukrajina i Rusija nisu ratifikovale dokument. (STRANA.UA)

 

Volas: Evropa nema ispravnih tenkova

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da su nakon odluke da Ukrajini isporuče zapadni tenkovi mnoge zemlje otkrile da nemaju ispravne tenkove koji bi mogli da se prebace u Kijev.

Foto Tanjug/AP


Vazdušna opasnost u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva

Vazdušna opasnost ponovo je proglašena u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Ranije u subotu vazdušna opasnost bila je proglašena na većem delu teritorije Ukrajine.

 

Obuka na američkim "ubicama tenkova"

Prva grupa ukrajinskih vojnika završila je svoju „bataljonsku kombinovanu obuku“ na poligonu američke vojske Grafenver u Nemačkoj, saopštio je Pentagon novinarima u petak.

 

Kritično u Bahmutu

Situacija u oblasti Artjomovsku (Bahnutu) je izuzetno teška za ukrajinsku vojsku, svaki minut oni trpe gubitke, rekao je komandant Oružanih snaga Ukrajine sa pozivnim znakom „Mađar“ u video snimku objavljenom na Telegram kanalu UNIAN.

 

Vagnerovci oborili helikopter VSU

Vojnici PMC „Vagner“ oborili su još jedan helikopter Oružanih snaga Ukrajine iznad Bahmuta uparenim lansiranjem iz MANPADS-a.

Front kod Kupjanska; Odbijen kontranapad VSU na Grjanovku (MAPA)

U sektoru Kupjanska, ruske jedinice su potpuno oslobodile selo Grjanikovka severno od Kupjanska, izbacivši formacije teritorijalne odbrane iz sela.

Ukrajinska komanda je noću pokušala da izvede kontraofanzivu na područja koncentracije Oružanih snaga RF u Grjanikovki kako bi vratila izgubljene položaje. Vatrenu podršku pružile su ekipe raketne i topovske artiljerije iz Dvurečne, kao i taktička letelica iz Mirgoroda. Ruski vojnici su odbili napad.

Ilustracija telegram rybar

Ove noći je automobilski konvoj sa ljudstvom i vojnom tehnikom stigao iz Gruševke u Kurilovku i Kupjansk-Uzlovoj radi jačanja linija fronta.

 


Lider LNR: Situacija u Kremenoj i Svatovu veoma složena

Situacija na području Kremene i Svatova je veoma složena, rekao je novinarima vršilac dužnosti lidera Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik.

-Na području Kremene i Svatova je veoma složena situacija. Blizu je linija kontakta. Teškoće stvara to što zbog te blizine na to područje doleću praktično sve vrste artiljerijskih zrna i raketa, rekao je Pasečnik.

 

Foto Tanjug/AP

 

VSU: Rusi promenili taktiku?

Predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat rekao je da je korišćenje malog broja raketa, što je netipično za Rusiju, verovatno zbog nedostatka municije. U isto vreme, neprijatelj želi da Ukrajince drži na nogama uoči godišnjice invazije u punom obimu.

Foto: Printskrin

 

London i Vašington: Sukob u Ukrajini je globalni

Premijer Velike Britanije Riši Sunak i potpredsednik SAD Kamala Haris nakon sastanka u Minhenu nazvali su sukob u Ukrajini globalnim.

-Sunak i Haris su se složili da je rat (predsednika Rusije Vladimira) Putina u Ukrajini globalni rat, kako s tačke gledišta na uticaj na prehrambenu i energetsku bezbednost, tako i tačke gledišta na njegove posledice za međunarodno priznate norme, navedeno je u saopštenju britanske vlade.

 

Ukrajina ojačala odbranu duž granice s Belorusijom

Komandant ukrajinskih združenih vojnih snaga Sergej Najev saopštio je da ukrajinska vojska nastavlja da pojačava severnu granicu, povećavajući broj minskih prepreka.

-Procenjujemo nivo vojne pretnje imajući u vidu snage koje se sada nalaze na teritoriji Belorusije. Uspeli smo znatno da pojačamo severnu granicu. Stvorili smo sistem inžerskih prepreka, pre svega minskih, povećavši nekoliko desetina puta njihovu količinu duž državne granice. Formirali smo sistem odbrambenih granica i položaja, rekao je Najev.

Foto: Tanjug

Ranije je šef regionalne vojne administracije Rovenske oblasti Vatalij Kovalj rekao da će na granici Ukrajine i Belorusije biti postvaljen savremeni bezbednosni sistem, sačinjen od termo-kamera.

 

Blinken: Ukrajina će pobediti, oprez sa predlozima o prekidu vatre

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD ne sumnjaju da će Ukrajina pobediti u sukobu sa Rusijom i pozvao na "neverovatan oprez" u pogledu predloga za prekid vatre.

POGLEDAJTE - Saobraćajna nesreća na frontu: Tenk se zakucao u - tenk (VIDEO)

Nesreća u kojoj su učestvovala dva tenka Oružanih snaga Ukrajine: ukrajinski militanti sakate svoje automobile da ne bi otišli ​​na front.

Specijalne snage „Otvažnih“ posmatrale su neprijatelja u pravcu Limanskog i videle neobičan incident: ukrajinska posada nije videla tenk na putu i „zakucala“ se u njega punom brzinom.

Jurišni odredi PMC "Vagner" počeli su borbu za Berhovku (MAPA)

Nakon ovladavanja Paraskovijevkom, ruske jedinice uz žestoke borbe kreću napred kod Artjomovska.

Kroz selo Berhovka prolazi nekoliko puteva – važnih za snabdevanje Bahmutske grupe Oružanih snaga Ukrajine, prenosi brussinf.

Zbog toga ukrajinski vojnici pokušavaju da spreče gubitak Berhovke pružanjem snaga jurišnicima PMC „Vagner“ najžešći otpor.

Na istočnoj periferiji naselja se nastavljaju žestoke borbe.

Snimci ruskog napada u Harkovskoj oblasti (VIDEO)

Kupjanskom pravacu, verovatno oblast već oslobođene Grjanikovke. Ekipe bespilotnih letelica proračunavaju kretanje ukrajinskih militanata do skloništa i gađaju ih artiljerijskim oružjem, prenosi Razveddozor.

Ruske haubice utiru put jurišnim grupama koje se bore napred.


Nema znakova povlačenja ukrajinske vojske iz Artjomovska

Nema znakova povlačenja ukrajinskih trupa iz Artjomovska, saopštio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

-Za sada se ne primećuje povlačenje snaga iz Artjomovska. Ne primećuje se da napuštaju položaje. Naši vojnici svaki položaj osvajaju borbom, rekao je on.

 


Saljdo: Herson će uskoro ponovo pod kontrolom Rusije

Herson će ponovo biti pod kontrolom Rusije vrlo uskoro, rekao je novinarima vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

-Često me pitaju u poslednje vreme, šta mislim u vezi s Hersonom. Mislim da će u najbliže vreme, sada već vrlo ubrzo, Herson biti ponovo u punom sastavu Hersonske oblasti i Ruske Federacije, rekao je Saljdo.

Desna obala Hersonske oblasti, uključujući grad Herson, od novembra je pod kontrolom ukrajinske vojske.

 

Foto AP

 

Nastaviti pomoć Ukrajini

Ministri spoljnih poslova G7 su na prvom sastanku pod predsedavanjem Japana postigli dogovor da se nastavi podrška Ukrajini, jačaju sankcije protiv Rusije i da se treće države pozovu da prekinu pomoć Rusiji, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Odjekuju eksplozije

U Hmeljnickoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije.

Nemačka zaplenila rusku imovinu u vrednosti preko 5 milijardi evra

Manje od godinu dana nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, Nemačka je zaplenila rusku imovinu u vrednosti od 5,32 milijarde evra, rečeno je iz nemačkog ministarstva finansija listu "Velt am zontag".

U ovu sumu ulaze brojni ruski entiteti, među kojima je i Centralna banka Rusije, osim pojedinaca i kompanija na listi sankcija Evropske unije.

Šolc razočaran u saveznike?

Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je saveznike zbog toga što ne šalju tenkove Ukrajini iako su mesecima tražili od Nemačke da to uradi, piše „Fajnenšel tajms“.

Foto: Profimedia

Britanski dnevnik navodi da su novinari na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, koja je u toku, pitali Šolca da li on sada podstiče druge zemlje da isporučuju obećane tenkove.

Oružane snage Rusije oslobodile naseljeno mesto Grjanikovka

Oružane snage Rusije oslobodile su naseljeno mesto Grjanikovka u Harkovskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, mesto Grjanikovka oslobodile su jedinice trupa „Zapad“ ruske vojske prilikom ofanzive u pravcu Kupjanska. Ukrajinska vojska je za dan izgubila do 80 vojnika, tri borbena oklopna vozila, haubicu „msta B“ i samohodnu haubicu „gvozdika“.

Btitanski ministar iskren - "Lovci će stići u Ukrajinu, kada rat prođe"

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da će Ukrajina dobiti moderne lovce tipa „jurofajter tajfun“ tek po završetku ruske vojne operacije.

Ministar je u intervjuu za nemački „Špigel“ rekao da brzih isporuka neće biti u ovom trenutku i najverovatnije u narednih pola godine.

Foto: Profimedia

Fon der Lajenova najavila povećanje proizvodnje oružja za Ukrajinu 

EU namerava da se udruži sa evropskom namenskom industrijom radi povećanja brzine i obima proizvodnje municije koja je preko potrebna u Ukrajini, kao i da bi popunila domaće zalihe, rekla je danas predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je u obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekla da bi evropski blok trebao da uradi ono što je učinjeno tokom pandemije, kada se pripremio za masovnu proizvdnju vakcina protiv kovida 19.

Zaharova: Rusija otvorena za saradnju sa Kišinjevim

Rusija verovatno neće menjati politiku prema Moladaviji i ostaje otvorena za nastavak konstruktivnog dijaloga, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Foto: EPA

Parlament Moldavije ove sedmice je potvrdio prozapadno orijentisanu vladu na čelu sa novim premijerom Dorinom Rečenom, koji je obećao da će obnoviti ekonomiju i usmeriti zemlju prema EU, preneo je TASS.

Blinken razgovarao sa Berbokovom

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Minhenu sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, sa kojom je razgovarao o saradnji i snažnoj podršci Ukrajini, uključujući vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć, saopštila je Bela kuća.

Foto Tanjug/AP

Likvidirana Ukrajinka snajperista

Ruski snajperisti su na području LNR likvidirali Ukrajinku snajperistu koja je učestovavala u borbenim dejstvima, rekao je za Sputnjik komandant jedinice vazdušno-desantnih snaga.

Barbašov: Kijev sprema provokaciju

Kijevski režim priprema provokaciju u mestu Snigirjovka koje je pod njihovom kontrolom, s ciljem da civile ubijene dok su oni gađali mesto predstave kao žrtve Oružanih snaga Rusije, rekao je šef administracije Snigrovskog regiona Hersonske oblasti Jurij Barbašov.

On je ukazao na intervju oblasnog tužioca koji je govorio o ekshumaciji tela 27 civila koji su, kako tvrdi, poginuli dok se mesto nalazilo pod kontrolom ruske vojske.

- Ukrajinska vojska je namerno i ciljano ubijala građane Snigirjovke i sada žrtve nameravaju da predstave za žrtve ruske vojske. Zvanično želim da kažem da su svi oni koji su bili privedeni zbog sumnje da su sarađivali sa ukrajinskom vojskom, dok su u gradu bile ruske snage, pušten bez ikakvih povreda što odlično znaju i ukrajinski organi i lokalno stanovništvo - rekao je on.

BONUS VIDEO: 

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (4)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)