"ZAPAD JE NARUČILAC ZLOČINA U LUGANSKU" Lider LNR Leonid Pasečnik za "Novosti": Ovu krv ukrajinski nacisti neće oprati sa svojih ruku

Nataša Jovanović

15. 02. 2023. u 11:30

IAKO se Luganska narodna republika gotovo u potpunosti nalazi pod kontrolom Oružanih snaga Ruske Federacije, ratna dejstva nisu prestala.

ЗАПАД ЈЕ НАРУЧИЛАЦ ЗЛОЧИНА У ЛУГАНСКУ Лидер ЛНР Леонид Пасечник за Новости: Ову крв украјински нацисти неће опрати са својих руку

Foto: Printskrin

Neprijateljska granatiranja velikog intenziteta svakodnevno se izvode po teritoriji republike, a žrtve su mahom civili.

To u razgovoru za "Novosti" poručuje Leonid Pasečnik, vršilac dužnosti šefa Luganske narodne republike. Kako kaže, "ukrajinski nacionalisti ubijaju mirne građane, ruše civilnu infrastrukturu". Podseća i da se sredinom januara pri granatiranju Kremine dogodila tragedija - poginula je devojčica koja nije napunila ni godinu dana. A 28. januara neprijateljska strana je počinila krvavi zločin, kršeći temelje međunarodnog humanitarnog prava - nanela je razarajući udar po bolnici u Novoajdaru. Stradalo je 14 ljudi, još 24 njih pretrpelo je različite stepene povreda.

- Ovu krv ukrajinski nacisti neće oprati sa svojih ruku, a mi ćemo se osvetiti za svakog poginulog i povređenog - kaže Pasečnik i podseća da LNR bez prekida nastavlja obnovu naseljenih lokacija koje su pretrpele ratne strahote. U tome, tvrdi naš sagovornik, dobija kolosalnu pomoć od bratskih oblasti Rusije.

Foto Profimedia

Čini se da se ukrajinske vlasti teško mire sa faktičkim stanjem na terenu. Kako objašnjavate tvrdnje zapadnih medija da pomeranja na frontu govore u prilog njihovom ponovnom osvajanju delova LNR?

- U ovom trenutku, praktično cela teritorija Luganske narodne republike je pod kontrolom naših branilaca, koji čvrsto i hrabro drže odbranu granica. Ako govorimo u procentima, 99 odsto teritorije je pod kontrolom Oružanih snaga Ruske Federacije. Sve pokušaje neprijatelja da zauzmu nova naseljena mesta žestoko sprečavaju naši vojnici.

Naša odbrana je pouzdana i jaka. Zbog toga sve izjave kijevske vlasti o napredovanju na frontu nisu ništa drugo nego obična propaganda.

U kojim još pravcima se vode najaktivnija borbena dejstva u LNR? Da li je ispravno reči da je veći deo republike bezbedan?

- Najaktivnije borbe vode se u regionu Kremine i Svatova. To su tačke na frontu gde se odvijaju žestoki obračuni. Pored toga, nazvati bilo koji rejon Luganske narodne republike bezbednim - nije pravilno. Naše teritorije koje su uz liniju fronta, kao što sam rekao, aktivno se gađaju neprijateljskim projektilima. S tim u vezi, u ovim naseljima je preduzet niz mera radi bezbednosti civilnog stanovništva: policijski čas traje od 21.00 do 6.00, učenje se odvija na daljinu, a na snazi je i zabrana prodaje alkoholnih pića.

Dodaću da su i naselja koja se nalaze daleko od linije dodira takođe izložena opasnosti.

Pod neprestanom vatrom ukrajinskih nacista nalaze se Alčevsk, Stahanov, Brjanka i drugi gradovi i sela. Ali vredi odati počast meštanima. Hrabri su i veruju u našu pobedu nad "smeđom kugom".

Šta Kreminu i Svatovo čini važnim strateškim tačkama od kojih ne odustaje nijedna od zaraćenih strana?

- Deo fronta Kremina-Svatovo je "gorući" i najintenzivniji u Luganskoj narodnoj republici. Grad Kremina je, zapravo, "ključ" severa Luganske oblasti. On otvara put ka Severnodonjeckoj aglomeraciji na jugu i Svatovu i Starobeljsku na severu. Zato ukrajinski nacionalisti neprestano sondiraju našu odbranu u tom pravcu, pokušavajući da se probiju. Neprijatelj ovde prebacuje jurišne odrede, formirane od plaćenika i vojnika koji su prošli borbenu obuku u inostranstvu, neprestano pokušavajući da DRG (Diverzantsko-izviđačku jedinicu) izbaci u pozadinu. Svi ovi napadi završavaju se istovetno: nacisti kreću u ofanzivu, trpe poraz i povlače se. Naši momci, pravi heroji, ne samo da uspešno odbijaju napade već napreduju, izbacujući neprijatelja iz dobro ešeloniranih uporišta. Ubeđen sam da nacionalisti nemaju šanse. Situacija je napeta, ali naši borci su nepokolebljivi i neprijatelj neće dobiti ni pedalj luganske zemlje.

Da li činjenica da ukrajinske trupe dobijaju nesebičnu pomoć sa Zapada - novo naoružanje i tenkove poslednje generacije unosi nemir među žitelje LNR? Koliko ovo oružje predstavlja opasnost po civile?

- Nažalost, to se najčešće i dešava. Trpeći značajne gubitke i neuspehe na frontu, nacionalisti, u svojoj slepoj mržnji, oružje okreću protiv mirnih stanovnika Luganske narodne republike. Svojim "dostojnim protivnikom" smatraju one najnezaštićenije: decu, starce, žene, bolničke pacijente. Granatiraju se trgovi, crkve, škole, vrtići, zdravstvene ustanove. Svrha ovih udara je zastrašivanje stanovništva i podrivanje morala naših boraca čije se porodice nalaze iza linija. Ovo je pogrešna taktika koja samo jača borbeni duh naših momaka i uverenje da specijalna operacija treba da se završi potpunom demilitarizacijom Ukrajine. Naveo sam primere monstruoznih zločina.

To je samo mali deo u nizu krvavih zločina Kijeva, koji, kao u slučaju granatiranja bolnice u Novoajdaru, nemaju rok zastarelosti. Medicinske ustanove su pod posebnom zaštitom Ženevskih konvencija.

Kako objašnjavate poziciju NATO, koji s jedne strane Ukrajinu, kako je to Rusija primetila, tretira kao svoju privatnu vojnu kompaniju, a s druge tvrdi da ovo nije njihov rat?

- Naravno, NATO pokušava da se odrekne zločina kijevskog režima. Tako je na primer, Stoltenberg izjavio da oni nisu strana u sukobu i da neće slati pešadiju i avione u Ukrajinu. I tu se postavlja pitanje - a da li je moguće usmeriti MLRS (višecevni raketni lanser, prim. prev.) i tenkove? Nije li ovo licemerje? Zločinačko licemerje. NATO oružje ubija naše građane, ruši civilnu infrastrukturu. Zapad je saučesnik i naručilac krvavih zločina nacista, ovde se kijevski režim i njegovi mentori neće oprati.

Kakve razvojne perspektive LNR u sastavu Rusije očekujete na polju ekonomije, kulture i društvene sfere? Da li je integracija već donela neke koristi vašim stanovnicima?

- Integracija republike u društvenoekonomsko polje Rusije sve više dobija na zamahu.

Promene se osećaju u apsolutno svim sferama: obrazovanju, medicini, kulturi, privredi.

Poboljšanje životnog standarda ljudi u novim subjektima ne napušta aktuelnu agendu federalne i republičke vlasti. I već danas svaki stanovnik oseća poboljšanje. Pre svega, ovo su, naravno, restauracija i izgradnja, što je toliko nedostajalo. U 2022. godini, pod koordinacijom ruskog Ministarstva građevinarstva, obnovili smo više od 1.700 objekata. Raduju se i vozači: prošle godine je popravljeno 26 puteva, ukupne dužine veće od 500 kilometara. Ove godine u planu je restauracija više od 700 objekata, pri čemu će projekat biti dodatno dopunjen. Naravno, stanovnici republike su uzbuđeni kada vide kako se transformiše ono što je propalo mnogo pre rata pa zatim nemilosrdno uništavano od nacionalista. Nemoguće je ne pomenuti obnovu materijalno-tehničke baze, isporuku nove opreme školama i bolnicama. Da budem iskren, takvu medicinsku opremu nikada nismo videli. Sfere obrazovanja i zdravstva se razvijaju, kvalitet javnih usluga se poboljšava. Druga važna tačka je povezivanje republike sa nacionalnim projektima.

Ovaj posao aktivno sprovode svi resori i ministarstva republike. Učešće u njima omogućiće rešavanje najakutnijih problema naših građana, transformaciju gradova, obrazovnog sistema, medicine. Ubrzano se radi na prelasku na ruske standarde.

POMOĆ PORODICAMA

KADA je reč o socijalnoj politici, da li se mere takođe usklađuju sa onima koje su na snazi u Rusiji?

- Već danas se na teritoriji republike može dobiti materinski kapital koji se odnosi na pomoć porodicama sa decom, od 1. marta penzije će se preračunavati i indeksirati u skladu sa ruskim standardima, a počinju da se primenjuju i sveruske mere socijalne podrške za najugroženije slojeve stanovništva. Sve ovo doprinosi poboljšanju životnog standarda naših građana. Neizmerno smo zahvalni rukovodstvu Rusije na efikasnosti u rešavanju ovih pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!