KIJEV TVRDI: Ruski baloni ometaju rad ukrajinskih sistema PVO

Novosti online

14. 02. 2023. u 19:17

PORTPAROL komande Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine Jurij Ignat rekao je da su u vazdušnom prostoru njegove zemlje otkriveni baloni „sa ugaonim reflektorima“. On tvrdi da su lansirani sa teritorije Rusije.

КИЈЕВ ТВРДИ: Руски балони ометају рад украјинских система ПВО

FOTO: AP/Tanjug

Prema njegovim rečima, ruske trupe ih koriste za izviđanje, kao i kao mamac za odvraćanje pažnje sistema PVO.

„Ukrajinski radari PVO prate ove vazdušne ciljeve, koji se kreću vazdušnim strujama, malom brzinom. Borbeni avioni stalno dežuraju na ukrajinskom nebu“, rekao je predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, prenela je "Ukrajinska pravda".

On je pojasnio da ovi baloni mogu biti različitih prečnika, uglavnom 1 m ili 1,5 m, ali dovoljno veliki da podignu ugaoni reflektor. Prema rečima Jurija Ignata, 12. februara jedan od ovakvih objekata je oborio PVO sistem iznad Dnjepropetrovske oblasti. U početku su oboreni baloni smatrani da se radi o dronovima. Isti objekti otkriveni su u vazdušnom prostoru Ukrajine i danas, 14. februara.

Foto: printskrin

Predstavnik ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva nije želeo da komentariše da li je današnje zatvaranje vazdušnog prostora iznad Moldavije povezano sa ovim objektima.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!