LUKAŠENKO SE SPREMA ZA NOVE PRETNJE: Potpisao "Dekret 40", evo šta je u pitanju

Novosti online

14. 02. 2023. u 17:07

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je ukaz o formiranju sistema za suzbijanje sajber napada na vladine agencije i kritičnu informacionu infrastrukturu, saopštila je pres-služba šefa beloruske države.

ЛУКАШЕНКО СЕ СПРЕМА ЗА НОВЕ ПРЕТЊЕ: Потписао Декрет 40, ево шта је у питању

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 14. februara potpisao dekret broj 40 "O sajber bezbednosti", navodi se u poruci.

Prema njemu, dokument definiše pravni osnov za stvaranje i funkcionisanje nacionalnog sistema sajber bezbednosti, koji predviđa formiranje sveobuhvatnog višestepenog mehanizma za suprotstavljanje sajber napadima na državne organe i organizacije, kritičnu informacionu infrastrukturu.

- Konkretno, preciziraju se funkcije i zadaci za obezbeđivanje sajber bezbednosti državnih organa i drugih organizacija, fiksirana je lična odgovornost njihovih rukovodilaca i identifikovani su vlasnici kritično važnih objekata informatizacije, čime se obezbeđuje prioritetno stvaranje centara za sajber bezbednost - navodi se u saopštenju.

Ističe se da je uredba usmerena na dalju implementaciju odredbi koncepta nacionalne bezbednosti i da je međusobno povezana sa konceptom informacione bezbednosti.

- Sprovođenje mera predviđenih uredbom omogućiće konsolidaciju napora na sprečavanju, otkrivanju i minimiziranju posledice sajber napada na objekte informacione infrastrukture, čime će se povećati bezbednost i pouzdanost informacionih sistema - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNI SNIMCI - Pogledajte kako izgleda podzemna baza iranskog ratnog vazduhoplovstva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije