AMBASADOR SIRIJE: Svakodnevno primamo pomoć, hvala srpskom narodu

Novosti online

13. 02. 2023. u 10:43

AMBASADOR Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga kaže da je nade sve manje nakon zemljotresa, kao i da ima mnogo poginulih i povređenih.

АМБАСАДОР СИРИЈЕ: Свакодневно примамо помоћ, хвала српском народу

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ističe da zbog zapadnih sankcija ambasada nije u mogućnosti da otvori namenski račun za primanje finansijske pomoći, tako da organizuje u svojim prostorijama prikupljanje pomoći za sirijski narod. Želim da uputim veliku zahvalnost srpskom narodu, poručuje ambasador.

Ambasador Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga navodi da je u razornom zemljotresu na severozapadu Sirije nekoliko područja, kao što su grad Idlib i drugi gradovi, pretrpelo velika oštećenja.

- Nažalost, nada se smanjuje, broj žrtava je veliki, broj povređenih je veliki, ima mnogo raseljenih lica trenutno u Siriji - dodaje ambasador.

Ističe da zbog zapadnih sankcija ambasada nije u mogućnosti da otvori namenski račun za primanje finansijske pomoći, tako da organizuje u svojim prostorijama prikupljanje pomoći za sirijski narod.

- Dobijamo i drugi vid pomoći, ali za sada nam je to, takođe zbog sankcija, jako otežano da dopremimo u Siriju - navodi ambasador Sirije.

Ističe da građani dolaze i donose novčanu pomoć.

- Srpski narod dolazi da nam izjavi saučešće, da izraze koliko im je teško zbog onoga što se desilo u Siriji i doniraju pomoć. Mi radimo svakog dana do kasno, primamo pomoć, ja želim da uputim veliku zahvalnost srpskom narodu koji se odazvao, na stotine njih je došlo - ističe ambasador.

Ambasador Basem Džaman Aga kaže da je iz Alepa, grada koji je pretrpeo velike posledice u ovom zemljotresu, ali da je njegova rodbina dobro.

- Imam neke rođake i prijatelje koji su, nažalost, izašli iz svojih kuća, koji trenutno borave u šatorima i kolima. U Alepu ima između 500 i 600 zgrada koje su ugrožene, odnosno koje mogu da se sruše i ljudi se plaše od mogućih manjih potresa, a ima i stotinu zgrada koje moraju da se sruše - kaže ambasador.

Svi koji žele da pomognu to mogu da urade u ambasadi Sirije u Ulici serdar Jola 12 u Beogradu.

(RTS)

BONUS VIDEO: Satelitski snimci lokacija u Turskoj u blizini epicentra zemljotresa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024