HILARIN "ZLATNI DEČKO" SABOTIRAO "SEVERNI TOK": Bela kuća odbacuje tvrdnje Herša da stoji iza sabotaže ruskog gasovoda

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

11. 02. 2023. u 10:00

BELA kuća kategorički odbacuje navode poznatog novinara Simora Herša da Vašington stoji iza prošlogodišnje sabotaže ruskih gasovoda "Severni tok" 1 i 2 i poručuje da je sve to "potpuno lažno i prava fikcija".

ХИЛАРИН ЗЛАТНИ ДЕЧКО САБОТИРАО СЕВЕРНИ ТОК: Бела кућа одбацује тврдње Херша да стоји иза саботаже руског гасовода

Foto AP

No, Herš tvrdi da je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džozefa Bajdena Džejk Salivan igrao istaknutu ulogu u planiranju sabotaže rusko-evropskog gasovoda "Severni tok" 26. septembra 2022. godine.

Salivan je, navodno, uz Bajdenov blagoslov, u decembru 2021. godine pozvao Generalštab, CIA, Stejt department i ministarstvo finansija da osmisle plan kako da se unište "Severni tok" 1 i 2. Bajden je lično odobrio plan sabotaže, a norveška mornarica je pomogla u odabiru lokacija za postavljanje eksploziva, tvrdi Herš, pozivajući se na neidentifikovani izvor.

Simor Herš (85), koji je stekao slavu razotkrivanjem masakra vijetnamskih civila u Mi Laju 1969. godine, a zaslužan je i za razotkrivanje skandala sa mučenjem u Abu Graibu 2004. godine, sada raskrinkava Džejka Salivana (46), koga su američki mediji nazivali zlatnim dečakom Hilari Klinton.

Pošto je 1998. godine diplomirao na Jejlu, Salivan je 2008. postao savetnik tadašnje predsedničke kandidatkinje i supruge bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, a kasnije je savetovao Baraka Obamu tokom predizborne kampanje. Kada je položio zakletvu kao zamenik šefa kabineta Hilari Klinton za politiku u američkom Stejt departmentu, Salivan je imao samo 32 godine.

Pošto je Klintonova napustila Stejt department početkom 2013. godine, Obama je unapredio Salivana na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost tadašnjeg potpredsednika Džozefa Bajdena. Salivan se 2015. godine oženio Margaret Gudlander, nekadašnjom savetnicom poznatih senatora Džoa Libermana i Džona Mekejna, koji su radili za Savet za spoljne odnose i Centar za novu američku bezbednost.

Iako tihe naravi, "zlatni dečak Klintonove" bio je značajan član tima Klinton-Obama. Prema pisanju štampe, on je bio deo "ekskluzivne" ekipe koja je radila na obnavljanju odnosa sa Kubom i na postizanju Nuklearnog sporazuma sa Iranom. Veruje se da je takođe savetovao Hilari tokom razvijanja plana za Libiju u mesecima koji su prethodili NATO invaziji 2011. godine, i brutalnom ubistvu lidera Moamera Gadafija. Salivan je proturao i dezinformacije o navodnim vezama tadašnjeg Hilarinog protivkandidata na predsedničkim izborima Donalda Trampa i Rusije.

Moskva zahteva međunarodnu istragu. Isto sada traže i Nemci.

- Navodi američkog novinara Simura Herša da su SAD, zajedno sa Norveškom, uništile "Severni tok" moraju biti istraženi - poručio je Tino Krupala, šef poslaničke grupe nemačke desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

To je, ujedno, i prvi poziv iz Berlina da se ispita uloga Vašingtona u sabotaži gasovoda koji je povezivao Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora.

- Bundestag ima pravo da zna kakvim saznanjima raspolaže savezna vlada. Da li su vladini zvaničnici mogli da budu upoznati sa planiranjem napada? Svi zaključci nacionalnih vlasti moraju da stignu do Evropskog parlamenta - istakao Krupala.

BAJDENOVO OBEĆANjE

ODLUKA američkog predsednika da uništi gasovode došla je posle više od devet meseci tajne debate među američkim zvaničnicima nacionalne bezbednosti, naveo je Simor Herš. Džozef Bajden je februara 2022. rekao da će SAD "okončati" "Severni tok 2" ako ruske snage pokrenu ofanzivu na Kijev. Upitan tada kako će se to postići budući da je gasovod pod kontrolom Nemačke, on je rekao: "Hoćemo, obećavam vam, moći ćemo to da uradimo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis