"SETITE SE BAJDENOVE IZJAVE": Ko je glavni krivac za napad na "Severni tok" sa bugarske tačke gledišta?

Novosti online

10. 02. 2023. u 15:12

SABOTAŽA protiv ruskih gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ bila je prilično dobro isplanirana, izjavila je bivša sudija iz Bugarske Rumjana Čenalova za Bugarsku slobodnu televiziju.

СЕТИТЕ СЕ БАЈДЕНОВЕ ИЗЈАВЕ: Ко је главни кривац за напад на Северни ток са бугарске тачке гледишта?

Foto AP

Po njenim rečima, Evropska unija ima licemeran pristup sukobu Rusije i Ukrajine.

- Govorim 'licemeran' jer od 2014. godine, kada se dogodio državni udar u Ukrajini, svih tih osam godina dok je Ukrajina naoružavana naporima NATO-a i evroatlantista EU je uvodila sankcije protiv Rusije - podsetila je Čenalova.

S tim u vezi je podsetila na incident sa „Severnim tokom“.

- Sećam se jedne izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena koji je još pre 24. februara 2022. godine rekao da ukoliko Rusija uđe u Ukrajinu, 'Severnog toka 1' i 'Severnog toka 2' neće biti - saopštila je Čenalova.

Po njenim rečima, to u praksi znači da EU i SAD nastavljaju sa licemerjem.

Kako je dodala, obraćanje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Evropskom parlamentu je „još jedna predstava“ u kojoj se EU i Zelenski pojavljuju kao „marionete Sjedinjenih Američkih Država“.

Američki novinar Sejmur Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Predsednik SAD Džozef Bajden je doneo odluku o diverziji na „Severnim tokovima“ posle devet meseci tajnih razgovora s timom za nacionalnu bezbednost SAD, navodi Herš. Pentagon je kasnije za Sputnjik naveo da SAD nemaju veze s eksplozijama na ruskim gasovodima.

Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra prošle godine istovremeno na dva kraka ruskih izvoznih gasovoda za Evropu – „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.

Operater „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštila je da je na gasovodima pričinjena materijalna šteta bez presedana i da je nemoguće oceniti kada će ona biti popravljena.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo