KIJEV "SELI" RAT PREKO GRANICE: Vlasti u Ukrajini počele otvoreno da govore da će gađati rusku infrastrukturu koja im šteti

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

09. 02. 2023. u 09:30

DA se ukrajinsko rukovodstvo neće držati datih obećanja da dobijeno zapadno oružje neće koristiti za gađanje ciljeva na teritoriji Rusije već sada potvrđuju izjave rukovodilaca u Kijevu.

КИЈЕВ СЕЛИ РАТ ПРЕКО ГРАНИЦЕ: Власти у Украјини почеле отворено да говоре да ће гађати руску инфраструктуру која им штети

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

Sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksej Danilov kazao je zapadnim novinarima da će pre svega gađati objekte infrastrukture "koji štete Ukrajini".

Dok ne stigne obećano oružje Ukrajinci će na teritoriji Rusije gađati ciljeve, kako je kazao Danilov, oružjem koje su sami proizveli. On, inače, već mašta šta bi mogli da gađaju kad dobiju američke avione F-16.

Iako Danilov nije precizirao već se zna da su to modernizovani sovjetski dronovi kao i rakete "točka-U". U Moskvi niko ne sumnja da će početi da gađaju ciljeve u Rusiji i oružjem koje bi trebalo da dobiju od zapadnih saveznika ovog proleća i leta. Zbog toga u Moskvi nameravaju da gađaju ulaze u Ukrajinu preko kojih stiže naoružanje preko Poljske.

Nije nikakva tajna da zapadni vojni instruktori sugerišu ukrajinskom vojnom vrhu da pojačaju napade na rusku teritoriju, kao i na krimsko poluostrvo. To će samo da isprovocira još žešće rusko raketiranje. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je kazao da će zbog dalekometnog oružja koje šalje Zapad, Rusija morati da pomeri liniju fronta dublje u Ukrajinu.

Na istočnom frontu ukrajinske jedinice imaju sve veće gubitke. To potvrđuje i penzionisani general-major Službe bezbednosti Ukrajine Viktor Jagun. On tvrdi da u ukrajinskom generalštabu već raspravljaju kako da povuku vojsku iz, skoro opkoljenog, Artjomovska.

Komandir čečenskih specijalaca "Ahmat" Apti Alaudinov potvrđuje da su ruske jedinice već zauzele jedan broj ulica u Artjomovsku i sada nastoje da blokiraju i poslednji put kojim je ukrajinska vojska mogla da dobija municiju i hranu. Zbog velikih gubitaka ukrajinsko vojno rukovodstvo prebacuje sa Zapada vojsku na pozicije u Donbasu.

U Harkovu, koji je pod kontrolom ukrajinske vojske, pogođena je raketom fabrika aviona gde su se pravile ukrajinske bespilotne letelice.

Tokom boravka u Kijevu nemački ministar odbrane Boris Pistorijus saopštio je da će do kraja marta Ukrajina dobiti 14 obećanih nemačkih "leoparda 2". On se sreo sa ukrajinskim vojnicima koji odlaze u Nemačku na obuku korišćenja "leoparda".

Do leta će Ukrajina od evropskih zemalja dobiti 25 tenkova "leopard 1", a na početku 2024. godine još više od 100 takvih remontovanih tenkova. U Berlinu su ukupno obećali Ukrajini 178 "leoparda", većinom starih modela.

Foto AP

LONDON OBUČAVA UKRAJINSKE PILOTE

UKRAJINSKI predsednik Zelenski je doputovao u Veliku Britaniju gde se sreo sa premijerom Rišijem Sunakom i posetio svoje vojnike koji prolaze obuku na britanskim vojnim poligonima. Sunak obećao je da će njegova zemlja obučavati znatno više ukrajinskih vojnika nego do sada, uključujući pilote i marince. Britanski premijer je podsetio da njegova zemlja vojno pomaže Ukrajinu od 2014. godine.

Priznanje britanskog premijera da će obučavati ukrajinske pilote dokazuje da je samo pitanje vremena kada će zapadne zemlje početi da isporučuju i avione Ukrajini. Za dobru obuku pilota na novim modelima aviona na kojima do sada nisu leteli potrebno je najmanje šest meseci. To znači da bi i zapadni avioni mogli da počnu da stižu u Ukrajinu krajem ove godine.

Foto AP

KADIROV: RAT DO KRAJA GODINE

PREDSEDNIK Čečenije Ramzan Kadirov veruje da se rat u Ukrajini može završiti do kraja 2023. godine. On smatra da će rukovodstvo u Kijevu morati da kapitulira i da pristane na uslove koje postavlja Moskva. Drugi političari u Rusiji uglavnom ponavljaju da će rat biti završen kad se ostvare ciljevi koje je postavio predsednik Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)