DA LI ĆE AMERIKANCI VRATITI KINI DELOVE BALONA? Stigao odgovor iz Vašingtona

Novosti online

06. 02. 2023. u 19:59

SJEDINjENE Američke Države ne planiraju da vrate Kini olupinu oborenog aerostata, saopštio je koordinator za strateške komunikacije u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

ДА ЛИ ЋЕ АМЕРИКАНЦИ ВРАТИТИ КИНИ ДЕЛОВЕ БАЛОНА? Стигао одговор из Вашингтона

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Nisu mi poznate takve namere ni planovi - rekao je on na brifingu.

Prema njegovim rečima, SAD su korisno provele prethodnih nekoliko dana, prateći let kineskog špijunskog balona iznad svoje teritorije i saznale mnogo o toj tehnologiji.

Zvaničnik je odgovorio na kritike zakasnele reakcije na invaziju vazdušnog balona, koji je bio oboren tek nakon što je prešao kontinentalni deo SAD i našao se iznad Atlantskog okeana.

- Smatramo da je vreme koje smo imali za proučavanje ovog balona tokom nekoliko dana prošle nedelje je bilo važno. Ono će proširiti i naše shvatanje mogućnosti koje imaju ti vazdušni baloni i šta Kina pokušava da uradi sa njima - ocenio je Kirbi.

Kirbi je takođe prokomentarisao da Vašington smatra da je u svetlu incidenta oko kineskog aerostata poseta državnog sekretara Entonija Blinkena Kini u ovoj fazi nesvrsishodna, iako se kontakti Vašingtona i Pekinga nastavljaju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POTRESNE SCENE IZ SIRIJE - Preživeli u Hami u bolnicama, nastavlja se potraga za preživelima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima