SNIMAK OBARANJA KINESKE LETELICE: Američki lovac pogodio "špijunski balon" iznad okeana (VIDEO)

Novosti online

04. 02. 2023. u 21:17

AMERIČKO vazduhoplovstvo oborilo je kineski aerostat koji je danima leteo iznad SAD. Letelica je oborena iznad Atlantskog okeana.

СНИМАК ОБАРАЊА КИНЕСКЕ ЛЕТЕЛИЦЕ: Амерички ловац погодио шпијунски балон изнад океана (ВИДЕО)

Foto: Tviter/@BabakTaghvaee1/@disclosetv

Iranski novinar Babak Tagve, koji se uglavnom bavi temama vezanim za avijaciju, piše da je balon najverovatnije oborio avion F-22 raptor, sa raketama AMRAAM, dometa do 120 kilometara.

Balon je navodno oboren na obali Južne Karoline, iznad Atlantskog okeana.

Još uvek nema zvanične potvrde ni gde je tačno oboren balon, kao ni na koji načim i kojim sredstvima je to urađeno.

Američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) saopštila je ranije danas da je privremeno zabranila civilne letove u krugu od 260 kvadratnih kilometara iznad Atlantskog okeana i oko obale Južne Karoline u cilju “nacionalne bezbednosti”, potencijalno pripremivši situaciju za obaranje navodnog kineskog špijunskog balona.

U dokumentu objavljenom na svom sajtu FAA je upozorila da bi vojska mogla da upotrebi smrtonosnu silu ako avioni prekrše zabranu i ne ispoštuju naređenja američkih vazduhoplovnih vlasti.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da će se Vašington "pobrinuti" za navodni kineski špijunski balon koji je primećen kako leti preko SAD.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju