POTOPLJEN NOSAČ AVIONA: Gigantsko plovilo na dnu Atlantika, objavljena prva fotografija (FOTO)

Novosti online

04. 02. 2023. u 16:23

BRAZIL je potopio rashodovani nosač-aviona uprkos upozorenjima grupa za zaštitu okoline da je brod prepun otrovnih materijala.

ПОТОПЉЕН НОСАЧ АВИОНА: Гигантско пловило на дну Атлантика, објављена прва фотографија (ФОТО)

Foto: Profimedia

Planirano i kontrolisano potapanje sprovedeno je na udaljenosti od oko 350 kilometara od brazilske obale u području gde je dubina okeana oko 5.000 metara, navela je brazilska mornarica.

Odluka da se potopi šest decenija star "Sao Paulo" doneta je nakon što brazilske vlasti nisu uspele da pronađu luku koja je spremna da ga ukotvi.

Iako su vojni zvaničnici rekli da će potopiti brod na „najbezbednijem području“, grupe za zaštitu okoline kritikovale su odluku, navodeći da nosač-aviona sadrži hiljade tone azbesta, teških metala i drugih toksičnih materijala koji mogu da zagade vodu i uđu u lanac ishrane.

Ekolozi su zbog toga apelovali na brazilskog predsednika Lulu da Silvu, koji je obećao da će zaustaviti uništavanje životne okoline, da hitno prekine „opasni“ plan potapanja.

Nadležni u Brazilu su insistirali da je bolje da namerno i planirano potope brod nego da dozvole da spontano potone u luci.

Mornarica je rekla da je izabrala mesto za potapanje uzimajući u obzir bezbednost životne sredine i koje će imati najmanji efekat na zdravlje ljudi, životinja i ekosistema.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SNIMCI PADA METEORA - Vatreni trag na nebu iznad Krasnojarska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠTA RADI OVAJ ČOVEK... Novak Đoković ne samo da je stigao na Vimbldon, već tamo - nema mira (VIDEO)