FRANCUSKA SE OPET DIGLA NA NOGE: Protest protiv kasnog odlaska u penziju (FOTO)

Goran Čvorović

31. 01. 2023. u 14:29

FRANCUZI su se u utorak u organizaciji ujedinjenih sindikata okupili na drugim po redu manifestacijama protiv penzijske reforme.

ФРАНЦУСКА СЕ ОПЕТ ДИГЛА НА НОГЕ: Протест против касног одласка у пензију (ФОТО)

Foto: G. Č.

Očekivao se veći odziv nego prvi put 19. januara. Prvi podaci pokazali su da je više štrajkača bilo gotovo svugde gde su se okupili: u Marselju, Tuluzu, Bordou... U celoj zemlji organizovano je oko 250 protestnih povorki, pedesetak više nego prošli put.

U Marselju se, prema podacima sindikata, okupilo čak 205.000 hiljada ljudi, a u Tuluzu 80.000. U najvećoj francuskoj mediteranskoj luci obratio se lider krajnje levice Žan Lik Melanšon koji je poručio da je skup veličanstven i da će se "meriti vreme pre i posle ovog događaja". Najavio je da građani neće odustati.

Pariz, po tradiciji, štrajkuje na kraju, tokom popodneva. Povorka kreće s Italijanskog trga u 14 sati, a opština 13. pariskog arondismana, koja se nalazi na ovom trgu, i u kojoj vladaju socijalisti, priključila se štrajku. Uz zatvorena vrata, istakli su na fasadi poruku podrške štrajkačima. Među manifestantima je bila i gradonačelnica Pariza An Idalgo.

- Ne možemo da dozvolimo da naš francuski solidarni socijalni model bude uništen – poručila je Idalgo.

Na Italijanskom trgu je sat pre polaska već bilo mnogo sveta. Lider moćnog sindikata Se-Že-Te Filip Martinez je ocenio da je na osnovu prvih dostupnih podataka odziv veći nego 19. januara. Vlasti su u utorak očekivale oko 1.200.000 okupljenih ljudi u celoj zemlji. Sindikati ciljaju dva miliona.

Zaposlenima su se u štrajku pridružili i penzioneri, đaci, studenti. U pariskoj koloni se očekivalo nekoliko stotina "žutih prsluka", ali i pripadnika "crnih blokova", pa se, kao i prošli put, strahovalo od nereda. U Parizu je red čuvalo četiri hiljade policajaca, a u celoj Francuskoj 11.000.

S druge strane, vlasti ne odustaju od reforme da godište za odlazak u punu penziju podignu sa 62 na 64 godine, uz 43 godine punog radnog staža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!