SPREMNA DA PRIMI 5.000 MARINACA: Nova američka baza na Pacifiku na ostrvu Guam

Tanjug

27. 01. 2023. u 17:54

KORPUS marinaca SAD danas je zvanično otvorio svoju novu bazu na američkom pacifičkom ostrvu Gvamu, prvu nakon 70 godina.

СПРЕМНА ДА ПРИМИ 5.000 МАРИНАЦА: Нова америчка база на Пацифику на острву Гуам

Foto: Tanjug/AP

Baza pod nazivom Blaz, zauzima prostor od oko 4.000 hektara i moći će da primi oko 5.000 marinaca, prenosi Si-en-en.

Izgradnju baze delimično je finansirala japanska vlada kao deo dogovora sklopljenog tokom administracije Baraka Obame o preseljenju marinaca sa južnog japanskog ostrva Okinave, gde je njihovo prisustvo izazvalo negodovanje.

Današnje otvaranje dolazi u jeku šire strategije SAD o šitrnju i jačanja vojnih snaga oko Pacifika zbog sve većih tenzija sa Kinom.

-Kamp Blaz će služiti kao strateško čvorište dok Ministarstvo odbrane realizuje plan Strategije nacionalne odbrane 2022, navodi se u saopštenju američke vojske.

Taj dokument iz 2022. navodi dva glavna prioriteta američkog Ministarstva odbrane kao što su "odbrana domovine, u skladu sa rastućom pretnjom koju predstavlja Kina“ i "odvraćanje od strateških napada protiv SAD, saveznika i partnera."

Kamp Blaz prva je baza marinaca od 1952. godine, kada je otvorena Logistička baza marinaca u Albaniju u američkoj državi Džordžiji.

Blaz, koji još nije u potpunosti završen, biće priključen drugoj ključnoj američkoj vojnoj bazi, bazi vazdušnih snaga Andersen na severnoj visoravni Gvama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri