IZ SOFIJE PRETNJE SKOPLJU: Eskalacija u zaoštravanju odnosa između Bugarske i Severne Makedonije

Mladen STANČIĆ

27. 01. 2023. u 08:00

"VASPITNO" prebijanje donedavnog pravovernog junoše makedonske VMRO-DPMNE, pa osvešćenog makedonskog Bugarina i sekretara bugarskog kluba "Car Boris Treći" u Ohridu, Hristijana Pendikova, koga sad leče u Sofiji, (ne)očekivano je dovelo do veoma ozbiljnog zaoštravanja ionako zategnutih odnosa na "svim linijama" između Severne Makedonije (RSM) i Bugarske.

ИЗ СОФИЈЕ ПРЕТЊЕ СКОПЉУ: Eскалација у заоштравању односа између Бугарске и Северне Македоније

Foto: AP

Napeti odnosi Skoplja i Sofije su se pojačali, a nesuglasice postoje više od dve godine, pošto je Sofija blokirala evropske integracije Severne Makedonije zbog sporova vezanog za jezik, istoriju i identitet.

Da je situacija više nego ozbiljna i izvan dozvoljenih "evropskih normi", na koje se pozivaju obe strane, Sofija ponovnim pretnjama - blokadom, jedva povučenom prošlog leta, a Skoplje istrajnim "pravovernim" težnjama za priključivanje evropskim tokovima, potvrđuje činjenica da je bugarski ambasador u RSM, Angel Angelov posle vanrednih konsultacija zadržan "kod kuće", dok se, kako je saopšteno, u susedstvu ne steknu uslovi za nastavak normalnih odnosa dveju država.

 - Cinično je da se razgovara o projektima sa RSM dok Hristijan Pendikov leži u bolnici - izjavio je bugarski šef diplomatije Nikolaj Milkov, dodavši da "ukoliko RSM nastavi da se ovako ponaša", moguće je da ponovo stave veto.

PRETNjA ATENTATOM

BUGARSKI evroposlanik Angel Džambaski poručuje da se "podseti Stevo Pendarovski (na slici), predsednik Severne Makedonije, poznat po nadimku Stevo Kominterna, da su mnogi drugi ljudi pokušali da zabrane ulazak liderima VMRO u Makedoniju i rezultat je bio, kao i u slučaju sa jugoslovenskim, srpskim, kraljem Aleksandrom Karađorđevićem. "Tako da treba da učimo iz istorije, ako pokuša da mi zabrani ulaz u Makedoniju, neka vidi istoriju i neka uči od nje", zapretio je Džambaski.

Makedonski ministar policije Oliver Spasovski je najavio da će se 4. februara delovati adekvatno situaciji ukoliko se na granici pojavi Džambaski i bugarska grupa "koja je protiv makedonskog identiteta na obeležavanje 4. februara, dana kada je rođen Goce Delčev".

U obrazloženju stava navodi da, ako RSM želi da produži evropskim putem, mora da ispuni svoje obaveze. Bugarska samo mora da prati tu realizaciju, rekao je, uz objašnjenje da su u Sofiji otvoreni i spremni za dijalog ukoliko je Skoplje spremno za razgovore o projektima zaštite Bugara u Severnoj Makedoniji.

 - Ukoliko Severna Makedonija nastoji da produži svoj evropski put mora da poštuje preuzete obaveze u okviru evropskog predloga. Bugarska nema potrebe da čini bilo šta sem da obezbedi poštovanje obaveza koje je Severna Makedonija preuzela. U samom predlogu nema rokova, mogu da ih ne ispune decenijama, što znači da neće početi pregovori - pripretio je Milkov, dodajući čak da "ako se to ne dogodi možemo da stopiramo i sve druge međuvladine projekte".

U nastojanju kakve-takve relaksacije situacije sa istočnim susedom, odakle ponovo stižu ozvaničeni signali o, već viđenoj, i doživljenoj blokadi evropskih pristupnih pregovora, iz Skoplja je ministar spoljnih poslova Bujar Osmani odmah posle incidenta u Ohridu, otputovao u Sofiju. Posetio je povređenog Pendikova zajedno sa bugarskim kolegom. Premijer Dimitar Kovačevski i šef države Stevo Pendarovski osudili su "slučaj". U međuvremenu, makedonska policija je privela osumnjičenog za prebijanje makedonskog Bugarina.

Istovremeno, međutim, iz Skoplja je zvanično ukazano da bugarski klubovi ne mogu biti imenovani po kontroverznim ličnostima, kao što su Ivana Mihajlova, car Boris Treći. To je nedavno i regulisano posebnim zakonom.

No, sa obe strane više niko ne krije da je sve izraženija stara mržnja duboko ušla u narod. Posle brutalnog prebijanja Pendikova, stepen zategnutosti odmeren je protestima ispred makedonske ambasade u Sofiji, povlačenjem bugarskog ambasadora iz Skoplja, "na konsultacije" i "produžen boravak kod kuće", predsednik, premijer i parlamentarne stranke su liferovali oštra saopštenja i deklaracije.

Nova oštrica se očekuje 4. februara kada u Skoplju, uprkos zvaničnoj zabrani vlasti, najavljuje dolazak bugarski radikalni evroposlanik Angel Džambaski, spreman da sa svojom delegacijom oda počast Gocetu Delčevu ispred njegovog groba u porti skopske crkve Sveti spas.

Iz Ministarstva spoljnih poslova u Skoplju je saopšteno da su "pretnje, izjave pretnjama, pitanja kojima se bave organi bezbednosti. Očekujemo da ozbiljno shvate poslednje pretnje Džambaskog i da donesu adekvatnu odluku o njegovom ograničenom pristupu u zemlji".

BONUS VIDEO:

POPRAVKA KRIMSKOG MOSTA BLIŽI SE KRAJU: Snimci spajanja trećeg oštećenog dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi