ŠVAJCARSKO NAORUŽANJE MOŽE U UKRAJINU: Alpska republika odobrila izmene zakona kako bi omogućila reeksport oružja

P. Z. S. / ria.ru

24. 01. 2023. u 22:17

KOMISIJA švajcarskog parlamenta odobrila je izmene zakona koje će omogućiti ponovni izvoz švajcarskog oružja preko trećih zemalja u Ukrajinu.

ШВАЈЦАРСКО НАОРУЖАЊЕ МОЖЕ У УКРАЈИНУ: Алпска република одобрила измене закона како би омогућила реекспорт оружја

Foto: Jutjub/Militär- und Landtechnik Klaus Schröder


-Komisija za bezbednosnu politiku Nacionalnog saveta je sa 14 glasova za i 11 protiv usvojila predlog i skupštinsku inicijativu u vezi sa ponovnim izvozom vojne opreme.

Zahtevi za nereeksport se mogu poništiti u slučajevima kršenja zabrane o upotrebi sile prema međunarodnom pravu, navodi se u poruci objavljenoj na sajtu švajcarskog parlamenta.

Kao što je navedeno, rusko-ukrajinski sukob potpada pod ovaj kriterijum.

Izmena zakona će švajcarskoj vladi dati mogućnost da poništi deklaraciju o nereeksportu zemlje koja je nabavila vojni materijal od konfederacije. Konkretno, reč je o slučajevima kada Savet bezbednosti UN proglasi kršenje zabrane upotrebe sile predviđene međunarodnim pravom.

Istovremeno, švajcarska vlada će moći da zadrži zabranu ponovnog izvoza ukoliko bi njeno ukidanje bilo u suprotnosti sa spoljnopolitičkim interesima zemlje.

Navodno, većina članova komisije smatrala je da Švajcarska treba da doprinese evropskoj bezbednosti i podrži Ukrajinu. Prema rečima parlamentaraca, amandmani su u skladu sa švajcarskim zakonom o neutralnosti, jer „ne dozvoljavaju direktan izvoz vojnog materijala u zone sukoba, već se tiču samo deklaracija o nereeksportu zemalja koje kupuju švajcarski vojni materijal."

Istovremeno, manjina parlamentaraca smatra da je reeksport švajcarske vojne opreme u Ukrajinu problematičan sa stanovišta neutralnosti, odnosno principa jednakog tretmana predviđenog zakonom o neutralnosti.

Prethodno je Švajcarska odbila zahteve Nemačke, Španije i Danske za ponovni izvoz u Ukrajinu municije proizvedene u Konfederaciji. Kako su vlasti naglasile, Švajcarska može odbiti ponovni izvoz vojnog materijala ako je zemlja za koju su namenjeni uključena u međunarodni oružani sukob.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju