INDIJSKI ŠAMAR BI-BI-SIJU: Blokiran propagandni dokumentarac koji kritikuje premijera Modija

Đ.G.

22. 01. 2023. u 21:20

INDIJA je blokirala deljenje BBC dokumentarca koji kritikuje premijera Narendru Modija na Jutjubu i Tviteru, saopštio je u subotu vladin savetnik Kančan Gupta. Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje osudilo je zbog svog „kolonijalnog načina razmišljanja“ , serija istražuje premijerovu navodnu ulogu u podsticanju etničkog nasilja 2002. godine.

ИНДИЈСКИ ШАМАР БИ-БИ-СИЈУ: Блокиран пропагандни документарац који критикује премијера Модија

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Indijsko ministarstvo informisanja i radiodifuzije zatražilo je od Jutjuba da blokira klipove dokumentarca i zatražilo da Tviter ukloni više od 50 tvitova koji se povezuju sa video snimcima na Jutjubu, napisao je na Tviteru Kančan Gupta, savetnik ministarstva.

Obe platforme društvenih medija su poštovale uputstva ministarstva, dodao je Gupta.

Gupta je dokumentarni film – koji nije emitovan u Indiji – opisao kao „neprijateljsku propagandu“ i „antiindijsko smeće“. Tvrdio je da bi dopuštanje da se to vidi potkopalo „suverenitet i integritet Indije“ i moglo bi podstaći etničke tenzije.

Prva epizoda 'Indija: Pitanje Modija' emitovana je u utorak. Prikazujući uspon hinduističkog premijera na vlast sa fokusom na njegovu politiku prema muslimanskoj manjini u Indiji, serijal je započeo ispitivanjem optužbi da Modi nije uspeo da spreči masakr stotina muslimana 2002.

Modi je bio glavni ministar države Gudžarat u vreme kada je muslimanska rulja napala voz koji je prevozio hinduističke hodočasnike pre nego što se zapalio, ubivši 59 ljudi. Usledio je talas odmazde, sa hindusima koji su pljačkali džamije i ubijali muslimane. Posle višenedeljnih nereda, poginulo je 1.044 ljudi , od kojih su tri četvrtine muslimani.

Vladina komisija je utvrdila da je požar podmetnula muslimanska mafija, iako je ovaj zaključak sporan. Iako je Modi optužen da je dozvolio da nasilje besni, on je 2012. oslobođen svake umešanosti nakon istrage indijskog Vrhovnog suda.

Ranije ove nedelje, indijsko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je dokumentarac „propagandnim delom dizajniranim da progura određeni diskreditovani narativ“, a portparol je izjavio da su „pristrasnost, nedostatak objektivnosti i, iskreno, kontinuirani kolonijalni način razmišljanja, očigledno vidljivi“, preneo je RT.

BONUS VIDEO: KAO PONOVO ROĐENI - Bogojavljensko kupanje u ledenoj vodi u Bijsku i Vladivostoku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)