AMERIČKI MEDIJI: Za Kijev tenutno ratuje do 3,000 plaćenika, većina otišla pre leta

P. Z. S. / ria.ru

19. 01. 2023. u 22:32

OTPRILIKE 1.000-3.000 stranih plaćenika sada deluje na strani ukrajinskih trupa, piše Vašington post, pozivajući se na analitičare i istraživače koji prate situaciju.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: За Кијев тенутно ратује до 3,000 плаћеника, већина отишла пре лета

Foto Tanjug/AP

Napominje se da su prošlog proleća ukrajinski zvaničnici govorili o 20.000 plaćenika iz 50 zemalja na strani njihovih trupa. Međutim, čini se da se velika većina vratila u domovinu pre leta.

Dakle, prema novinama, mnogi su očigledno bili više zainteresovani za poziranje za Instagram nego za teške borbe, drugi su izgledali previše željni da ostvare fantazije iz igre Call of Duty, a neki su se suočili sa ozbiljnijim sumnjama u krađu ili seksualni napad, ili se pokazalo da su u bekstvu od krivičnih dela u domovini.

-Smatra se da je trenutno aktivno između 1.000 i 3.000 takvih stranih boraca, od kojih većina služi u tri bataljona legije stranaca, navodi list.

Početkom novembra portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je u Ukrajinu stiglo više od 8.000 plaćenika iz više od 60 zemalja, a najveće grupe dolaze iz Poljske, Sjedinjenih Država, Kanade, Rumunije i Britanije, uprkos činjenici da je u mnogim zemljama plaćeništvo je zakonski zabranjen i krivično gonjen.

Tada je već uništeno više od 3 hiljade stranih boraca, isto toliko se vratilo kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna